Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > 10 produktów przyśpieszających metabolizm

10 produktów przyśpieszających metabolizm

Ile osób wini ich genetyczna predyspozycje za ich  powolny metabolizm? Albo, jak wiele osób twierdzi, że ich kolega  może schudnąć  z łatwością, a gdy  oni pracują ciężej i nadal pozostają w  stagnacji z powodu ich metabolizmu? Dzięki tym produktom będziesz wstanie przyśpieszyć swój metabolizm.

1. Jagody – „Przeciwutleniacze” wydaje się być nowy modne tej dekady. Każdy potrzebuje więcej przeciwutleniaczy. Każdy chce więcej przeciwutleniaczy. Wszyscy kupują żywność z antyutleniaczy, ale wiemy, czym one są?
Utlenianie to proces chemiczny, w organizmie której elektrony są usuwane  za pomocą reakcji chemicznej. Gdy twoje ciało ulega stresowi oksydacyjnemu, np. kiedy jesteś chory, na chorobę lub po treningu, produkt z tego utleniania jest znany jako „wolny rodnik”.

Kiedy wolne rodniki zaczynają gromadzić się w organizmie, ponieważ nie są one usunięte, zaczynają uszkadzać komórki, które mogą prowadzić do zahamowania wzrostu mięśni, utraty tkanki tłuszczowej, a nawet wywoływać choroby. Dobrze, że mamy przeciwutleniacze jak jagody! Antyoksydanty zapobiegają utlenianiu a tym samym zapobiega ją gromadzeniu się wolnych rodników.

2. Migdały – Migdały są naprawdę jednym z cudów natury. Masz tak duży zwrot z każdej zainwestowanej złotówki. Przede wszystkim, migdały są odżywczo gęste. Oznacza to, że w niewielkiej porcji, masz dużą ilość zdrowych makroskładników i kalorii . 
 Niezależne badania wykazały, że migdały są najbardziej odżywcze, więc migdały zapewnią tobie najbardziej zdrowe kalorie i odżywienie  dla najmniejszej wielkości porcji.

Jedna porcja migdałów, albo o kilku, jest doskonałym źródłem witaminy E (przeciwutleniacz) i dobrym źródłem błonnika . Migdały również posiadają zdrowe dla serca kwasy  tłuszczowe jednonienasycone.

Dziewięć badań klinicznych w ciągu ostatnich trzynastu lat wykazało, że migdały mogą obniżyć poziom cholesterolu, jako część diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych. Te przełomowe badania pokazują, jak garść migdałów dziennie konsekwentnie obniża poziom cholesterolu LDL. Migdały zawierają białko, błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a  to wszystko co jest potrzebne dla nas.

3. Proszek białkowy – Białka serwatki  dostarczają organizmowi niezbędnych bloków aminokwasów, które są wykorzystywane do budowania tkanki mięśniowej.

Badania które były prowadzone, porównywały białko serwatkowe do innych źródeł białka. Oni odkryli, że białko serwatkowe zawiera doskonałe połączenie ogólnej  puli aminokwasów. Hormonalna  i komórkowa odpowiedź wydaje się być znacznie zwiększona z suplementacji białkiem serwatki, jak również. Nie wspominając że serwatka wywiera korzyści na system odpornościowy organizmu.

Białko serwatki odgrywa również rolę jako przeciwutleniacz i przyczynia się do utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Co najważniejsze, zgodne spożycie białka serwatki w połączeniu z ćwiczeniami spowoduje konsekwentne budowanie mięśni i potencjalnej utraty tłuszczu.

4. Łosoś – Mimo że jest to większa ilość kalorii niż w większości ryb, łosoś charakteryzuje się niską zawartością  tłuszczów nasyconych, ale jest bogat y w białko, oraz omega-3. Jak ich nazwa wskazuje, niezbędne kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zdrowia ludzkiego, ale ponieważ nie mogą one być wyprodukowane przez organizm, muszą one być uzyskane ze środków spożywczych.

Ryby zawierają ten typ niezbędnego kwasu tłuszczowego  o nazwie omega-3. Ryby takie jak łosoś są bogatsze w omega-3 niż inne ryby. Oprócz bycia doskonałym źródłem kwasów omega-3, łosoś jest doskonałym źródłem selenu, i bardzo dobrym źródłem białka, niacyny i witaminy B12 i dobrym źródłem fosforu, magnezu i witaminy B6.

5. Psylium – Podobne do owsa i pszenicy, nasiona babki są bogate w błonnik rozpuszczalny. Korzyści z rozpuszczalnego błonnika są: regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom, usuwa toksyczne odpady przez jelita w krótszym czasie, co pomaga zapobiec rakowi jelita grubego poprzez utrzymywanie optymalnego pH w jelitach

6. Szpinak – Zielone warzywa liściaste jak szpinak i jego delikatna konsystencji i zielony kolor dostarczy więcej składników odżywczych niż jakiekolwiek inne jedzenie. Poprzez jedzenie szpinaku, będziesz chronić się przed osteoporozą, chorobami serca, rakiem jelita grubego, zapaleniem stawów oraz innych chorób jednocześnie. A jeśli fizyczne korzyści nie są wystarczające, można również uzyskać psychiczne korzyści.

7. Indyk – Indyk jest mięsem o naturalnie niskiej zawartości tłuszczu, bez skóry, zawiera tylko 1 gram tłuszczu na uncję mięsa, zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, B1 B6, cynku i potasu. Te składniki są potrzeb Ne do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi w dół, chronią przed wadami wrodzonymi, nowotworami i chorobami serca, pomagają w funkcji nerwów , wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi i pomagają w procesie regeneracji.

8. Płatki owsiane – Owies jest doskonałym źródłem zarówno nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego błonnik a. Błonnik nierozpuszczalny zapobiega rakowi ze względu na fakt, że atakuje pewne kwasy żółciowe, co zmniejsza ich toksyczność. Rozpuszczalny błonnik może obniżyć poziom cholesterolu LDL bez obniżania stężenia cholesterolu HDL. LDL jest zły; HDL jest dobry. Rozpuszczalny błonnik spowalnia trawienie skrobi. Może to być korzystne dla diabetyków, ponieważ, kiedy spowolnienie trawienia skrobi, można uniknąć ostrych wzrostów stężenia cukru we krwi (kolce insuliny), które zazwyczaj występują po posiłku.

9. Woda – Prawie 2/3 masy naszego ciała to woda, krew składa się w 83% z wody, mięśnie zawierają 75%wody. Więc jak myślisz co się dzieje kiedy nie jesteśmy odpowiednio nawodnieni? Woda Zwiększy twoją energię, zwiększy wydolność fizyczną i psychiczną, usuwa toksyny i produkty przemiany materii z ciała, pomaga zachować zdrową skórę, zmniejszybóle i zawroty głowy, pozwala na prawidłowe trawienie i pomagajązachować się bardziej alkaliczne (zapobiega gromadzeniu się kwasów).

10. Zielona herbata – Zielona herbata pochodzi z Chin. Zielona herbata jest bogata w polifenole katechiny, zwłaszcza galusan epigalokatechiny (EGCG). Badania wskazują, że polifenole mogą mieć właściwości antyoksydacyjne dla potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mogą one zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

W listopadzie 1999 roku, American Journal of Clinical Nutrition opublikował wyniki badań na Uniwersytecie w Genewie w Szwajcarii. Naukowcy odkryli, że mężczyźni, którzy dostali połączenie kofeiny i wyciągu z zielonej herbaty (EGCG) spalili więcej kalorii niż grupa której podano tylko kofeinę lub placebo.

Wniosek

Stosując te produkty jesteś w stanie przyśpieszyć metabolizm a co za tym idzie spalisz więcej kalorii.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry