
WYTRAWNE NALEŚNIKI ❤
❤
Składniki na ciasto (5 małych sztuk):
-100 ml mleka 0,5%
-100 ml wody gazowanej
-1 jajko
-50 g mąki
-szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy. Smażymy na średniej wielkości patelni teflonowej.
Wsad:
-180 g piersi z indyka
-125 g (mała puszka) fasoli czerwonej
-80 g suchej soczewicy czerwonej
-1 średnia cebula
-3 g oleju kokosowego
-1 puszka pomidorów krojonych
-przyprawa do chilli con carne
-sos sojowy
-1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i czosnku. Soczewicę ugotować zgodnie z informacją podaną na opakowaniu, odcedzić, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać kurczaka, smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, pomidory i fasolę. Dusić ok 15 min do odparowania nadmiaru wody. Przyprawić.
Na naleśniki nakładamy nadzienie i składamy na pół. Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, sól, papryka wędzona)
Makro jednego naleśnika:
199 kcal, 17 g białka, 3 g tłuszczu, 25 g węglowodanów
Smacznego
Autor: Daria Szefer
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!