Jesteś tutaj
Dom > Nowości > BABECZKI JABŁECZNIKI – PRZEPIS

BABECZKI JABŁECZNIKI – PRZEPIS

BABECZKI JABŁECZNIKI??

Składnik (na 10 babeczek)
Ciasto:
-250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
-2 żółtka
-80 g erytrytolu
-100 g masła klarowanego z lodówki
-3 łyżki jogurtu naturalnego

Farsz:
-5 jabłek
-4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Masło posiekać nożem razem z mąką i zmielonym na pył erytrytolem, dodać żółtka i jogurt, zagnieść. Jeśli ciasto za słabo się klei można dodać więcej jogurtu. Ciasto podzielić na 2 nierówne kawałki 1/3 i 2/3 i odstawić do lodówki na min. 30 min.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wymieszać z cynamonem, dodać 2 łyżki wody i gotować na małym ogniu do miękkości.

Większą część ciasta wyciągnąć z lodówki i wylepić nimi foremki do babeczek (u Nas blaszane). Babeczki wkładamy na 5 min do piekarnika, temperatura 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy babeczki i nakładamy farsz (ok 1 łyżka) i nakładamy paseczki ciasta (ciężko je rozwałkować, najlepiej robić to na silikonowej podkładce). Ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 min (do zarumienienia).

Smacznego 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry