Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Batony proteinowe

Batony proteinowe

BATONIKI PROTEINOWE

➡️Składniki:

– 50 g odżywki białkowej o ulubionym smaku
– 80 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 50 g daktyli suszonych (ok 10 sztuk)
– 50 g orzechów nerkowca lub innych
– 20 g wiórków kokosowych
– 25 g oleju kokosowego
– mała garść suszonej żurawiny

➡️Sposób przygotowania:

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do rozmiękczenia na ok 15 min.
Olej kokosowy rozpuścić, płatki, orzechy, żurawinę wrzucić do blendera i rozdrobnić (nie na pył!). Uzyskaną sypką mieszankę wymieszać z odżywką białkową i wiórkami kokosowymi. Następnie odlewamy wodę z daktyli (nie wylewać!) i dokładnie blendujemy i dodajemy do masy razem z olejem kokosowym. Całość wymieszać, zagnieść, dolać wody po daktylach do uzyskania plastycznej konsystencji, po czym przełożyć do plastikowego pojemnika lub niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u Nas keksówka 22 cm). Za pomocą szklanki wyrównać powierzchnię, po czym przykryć folia spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Schłodzoną masę pokroić na kształt batonów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry