Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Bezkonkurencyjna potęga natury – siemię lniane

Bezkonkurencyjna potęga natury – siemię lniane

Dlaczego siemię lniane?

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Często stosowane w medycynie naturalnej jako środek pomocniczy przy leczeniu wielu chorób. Siemię lniane to nasiona wielkości 2-3 mm, płaskie o szaro-brązowej barwie. Po zalaniu wodą powiększają się wydzielając otoczkę śluzową i zmieniają barwę na ciemno-brązową. Nasiona lnu są wykorzystywane do produkcji roślinnego oleju lnianego. W sklepach można kupić odtłuszczone siemię lniane, które pozbawia się tłuszczu lnianego. Zabieg ten ma na celu zmniejszenie wartości energetycznej dostarczanej przez siemię lniane ale także umożliwia wydłużenie terminu przydatności do spożycia tych produktów. Odtłuszczanie niestety pozbawia te produkt także nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega 3, które mają możliwe działanie przeciwnowotworowe, spowalniają starzenie się komórek, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca. Pozbawiając nasion siemienia lnianego tłuszczy, tylko częściowo pozbawiamy go także śluzu i innych składników m.in. wspomagających regulację pracy przewodu pokarmowego. Nasiona siemienia lnianego są bogate w błonnik i tłuszcze.

Jeżeli ziarna siemienia lnianego nie zostaną zmielone, istnieje możliwość, że nie zostaną one poprawnie strawione. Można je zmielić w blenderze (przy dużych ilościach), młynku do kawy, a potem przechowywać w zamrażalniku. Zmielone ziarna można dodawać do płatków śniadaniowych lub wypieków. Siemię lniane podaje się jako wywar – moczymy przed podaniem lub dodajemy jako rozdrobnioną mączkę o lekko gorzkawym smaku.    

Co zawiera siemię lniane?

Nasiona siemienia lnianego w 100 g zawierają:

  • 42 g tłuszczów w tym 29 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 7,5 g jednonienasyconych;
  • 27 g błonnika;
  • 18 g białek o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów;
  • 1,6 mg witaminy B1 (126% dziennego rekomendowanego spożycia);
  • 0,473 mg witaminy B6 (36% dziennego rekomendowanego spożycia);
  • 392 mg magnezu (106% dziennego rekomendowanego spożycia);
  • 255 mg wapnia;
  • 5,73 mg żelaza (46% dziennego rekomendowanego spożycia);
  • 4,34 mg cynku (43% dziennego rekomendowanego spożycia).

Nasiona siemienia lnianego zawierają wiele cennych składników takich jak mikroelementy, cholinę – znajdującą się w lecytynie, aminokwasy egzogenne, lignany. Siemię lniane spożywa się ze względu na zwiększenie wilgotności śluzówki, jej działanie osłonowe oraz stabilizujące.

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – wspomagają prawidłowy rozwój i funkcjonowanie tkanki mózgowej, biorą udział we właściwym funkcjonowaniu hormonów, regulują przemianę materii a także wpływają na obniżenie cholesterolu,
  • Błonnik – niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, pomaga w rozwolnieniach i zaparciach oraz biegunkach. Błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny a ze względu na pęcznienie po spożyciu zwiększa uczucie sytości.
  • Witamina E – ważna przy leczeniu między innymi miażdżycy i chorób serca, gdyż jest silnym antyoksydantem. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym ich rozpadem. Witamina E jest stosowana do leczenia męskiej bezpłodności a także zaburzeń mięśniowych oraz miażdżycy i chorób serca.
  • Witaminy z grupy B – stanowią grupę witamin rozpuszczalnych w wodzie. Z tego względu nie mogą one w żaden sposób być magazynowane w organizmie. Są niezwykle istotne dla prawidłowego metabolizmu człowieka. Uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Biorą udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, pomagają w tworzeniu szpiku kostnego. Ludzki ustrój nie mógłby poprawnie funkcjonować i zachować zdrowia pozbawiony witamin z grupy B.
  • Magnez – znajduje się we wszystkich komórkach organizmu ludzkiego. uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, dzięki właściwemu stężeniu magnezu, prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy i mięśniowy. Magnez ma wpływ na krzepnięcie krwi, zapobiega odkładaniu cholesterolu na ściankach tętnic, zmniejsza ryzyko zawału serca, reguluje poziom potasu a także wspomaga układ odpornościowy. 
  • Wapń – stanowi podstawowy składnik kości, zębów i paznokci. Wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, wspomaga układ nerwowy, uczestniczy w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich oraz mięśnia sercowego a także bierze udział w krzepnięciu krwi i ułatwia gojenie ran.  
  • Żelazo – Jest najważniejszym składnikiem czerwonego barwnika krwi – hemoglobiny, bieże udiał w wytwarzaniu enzymów, wspomaga wątrobę i odporność organizmu. Żelazo jest niezbędne w procesach oddychania komórkowego, bierze udział w syntezie DNA.
  • Cynk – bierze udział w przemianach metabolicznych i wspomaga wzrost. Cynk reguluje ciśnienie, zwiększa produkcję plemników a także działa leczniczo na żylaki, reumatyzm, owrzodzenie, trądzik i wrzody żołądka.

Kiedy stosować siemię lniane?

W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Siemię lniane ma działanie osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego. Jest często stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego a także w chorobie wrzodowej. Siemię lniane oprócz farmakoterapii może być doskonałym czynnikiem wspomagającym terapię.

Łagodzenie objawów menopauzy.

Siemię lniane zawiera fitoestrogeny, które wykazują korzystne działanie w łagodzeniu objawów menopauzalnych. Ze względu na zdolność do regulacji gospodarki hormonalnej, lignany występujące w siemieniu lnianym są doskonałą alternatywą dla kobiet, które nie mogą spożywać izoflawonów sojowych lub produktów pochodzenia sojowego. Jednak samo stosowanie siemienia lnianego, nie zawsze może zastąpić terapię hormonalną. Przy małych i średnio zaawansowanych objawach menopauzalnych, siemię lniane może pomóc złagodzić objawy. Innym źródłem fitoestrogenów są warzywa strączkowe (fasola sojowa, soczewica, fasola szparagowa, bób, groch włoski) oraz produkty sojowe (kasza sojowa, mąka sojowa, tofu, mleko sojowe).

Dla osób odchudzających się.

Nasiona lnu zawierają duże stężenie błonnika a także witaminy i minerały, dlatego są polecane osobą, które ograniczają wielkość i ilość posiłków. Z jednej strony dostarczają wysokoenergetycznych wielonienasyconych tłuszczów omega 3, jednak te są niezbędne dla naszego organizmu a z drugiej strony zmniejszają łaknienie ze względu na wyjątkowo dużą ilość błonnika.

W chorobach i profilaktyce nowotworowej.

Nasiona siemienia lnianego zawierają duże stężenia fitoestrogenów, które są silnymi antyutleniaczami oraz NNKT w tym omega 3. W badaniach stwierdzono działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty. Stosowanie siemienia lnianego, ze względu na duże stężenie omega 3, wykazało korzyści zdrowotne w chorobach reumatoidalnych zapalenia stawów.

Ochrona przed miażdżycą i chorobami układu sercowo – naczyniowego

Siemię lniane zawiera silne przeciwutleniacze – lignany, które zwalczają w organizmie wolne rodniki, czyli atomy lub grupy atomów, które powodują uszkodzenie komórek organizmu. Antyoksydanty zawarte w siemieniu lnianym podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą także przebieg wielu chorób. Nasiona lnu zwyczajnego są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega 3, które mają bardzo istotny wpływ na obniżenie poziomu trój glicerydów we krwi i zmniejszają ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca.  Magnez, który występuje w siemieniu lnianym zapobiega odkładaniu cholesterolu na ściankach tętnic.

Warto kupować siemię lniane jako całe nasiona. Po zmieleniu – mączkę z siemienia można przechowywać przez kilka miesięcy, później właściwości lecznicze i osłaniające istotnie się zmniejszają, a tłuszcze WNKT – jełczeją.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry