Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Białko i jego znaczenie

Białko i jego znaczenie

Białko jak doskonale wiemy, jest podstawowym składnikiem budulcowym, może stanowić również materiał energetyczny dla naszego organizmu – z jednego grama organizm może uzyskać 4 kcal energii. Białko pełni także funkcje metaboliczne, uczestniczy w krzepnięciu krwi, transporcie związków metali, hormonów, enzymów, a także ma wpływ na procesy immunologiczne, czyli odpornościowe.

Białko zbudowane jest z aminokwasów egzo- i endo- gennych. Aminokwasy egzogenne musimy dostarczać wraz z pożywieniem, natomiast endogenne organizm potrafi wyprodukować sam. Tytułem przypomnienia aminokwasy egzogenne to aminokwasy rozgałęzione. Suplementując się tą formą aminokwasów tryptofan wolniej przedostaje się przez barierę krew – mózg, przez co możemy dłużej i intensywniej trenować, zwalniamy katabolizm a także zwiększamy anabolizm, gdyż nasze mięsnie zbudowane są z aminokwasów. Wcześniej wspomniany tryptofan jest prekursorem serotoniny i odpowiada za zmęczenie.

Żródła pełnowartościowych białek:

– mięso np. indyk, kurczak, cielęcina, chuda wołowina, dziczyzna (unikamy baraniny i wieprzowiny ze względu na zawartość tłuszczów);
– ryby np. dorsz, sola morska, tuńczyk, halibut, morszczuk;
– jaja (najwartościowsze są spożywane na miękko, gdyż zbyt długa obróbka termiczna powoduje spadek wartości odżywczych);
– produkty mleczne np. jogurt, kefir, białe sery (unikamy przede wszystkim żółtych serów i mleka ze względu na udział laktozy, czyli mlecznego cukru).

Zapotrzebowanie na białko ze względu na typ wysiłku:

– wytrzymałościowy – 1,2g – 1,4g /kg/ 24h
– szybkościowo-siłowy i wytrzymałościowo-siłowy – 1,4g – 1,8g /kg/ 24h
– podczas redukowania tłuszczu – 1,6g – 2g /kg/ 24h
– podczas budowania masy mięsniowej – > 2g / kg/ 24h
– szybkościowo-siłowy u sportowców klasy olimpiskiej – 2,5g – 3g /kg/ 24h

Trener personalny: Sebastian Strokosz

Dodaj komentarz

Do góry