Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Bilans kwasowo-zasadowy

Bilans kwasowo-zasadowy

Bilans kwasowo-zasadowy u sportowców

 

Bardzo ważne jest utrzymanie u sportowców i kulturystów właściwego bilansu kwasowo zasadowego. Jest to jeden z warunków, jakie należy spełnić, jeśli chcemy, żeby nasze mięśnie prawidłowo funkcjonowały. Nie możliwy jest, bowiem ich rozwój i zwiększanie objętości, jeśli nie mają one do tego odpowiednich warunków.

 

Jak go utrzymać?

 

Prawidłowy bilans kwasowo zasadowy to podstawa prawidłowo wykonywanych i przeprowadzanych treningów zwłaszcza przy cyklach mających zastosowanie w zwiększaniu zarówno masy mięśniowej jak siły. Najbardziej narażeni jesteśmy na powstanie zaburzeń w tym bilansie podczas niezwykle intensywnych treningów i jednoczesnego stosowania diety wysokobiałkowej. Nasz bilans zależy głównie od tego, co jemy i jakie składniki mineralne dostarczamy do naszego organizmu.

 

Co się do tego przyczynia?

 

Wszelkie pierwiastki, jakie zaliczamy do metali powodują w naszym organizmie powstawanie związków zasadowych. Natomiast pierwiastki będące niemetalami powodują powstanie kwasów. Wszelkiego rodzaju przygotowania do startów w zawodach kulturystycznych powodują zakwaszenie naszego organizmu, co wynika z faktu, iż do naszego ciała dostarczamy głównie pożywienie bogate w proteiny. Zakwaszenie występuje również, jeśli bardzo intensywnie trenujemy i do tego jeszcze wykorzystujemy do ćwiczeń bardzo duże obciążenia. Bardzo wysoki poziom zakwaszenia objawiać się może odczuciem tzw. zgagi – palenia w górnej części przewodu pokarmowego.

 

Jak sobie radzić?

 

W celu utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej należy przewidzieć w diecie produkty wpływające na alkalizowanie organizmu. Należą do nich najczęściej warzywa oraz owoce, wśród których dominują suszone figi oraz morele. Nie zawsze jednak można pozwolić sobie podczas ścisłej diety na wprowadzenie zbyt wielu produktów powodujących alkalizację.

 

Produkty spożywcze wpływające na zakwaszenie organizmu:

100g pokarmu                                   nadmiar kwasu
Brukselka                                             – 13,0
Bułka pszenna                                     – 11,59
Chleb Grahama                                    – 6,13
Cykoria                                                – 1,0
Dorsz                                                   – 16,0
Jaja                                                       – 24,47
Migdały                                                 – 2,0
Orzeszki ziemne                                    – 4,0
Płatki owsiane                                      – 10,0
Ryż                                                       – 18,0
Sandacz gotowany                               – 23,18
Szynka                                                  – 12,0
Twaróg kwaśny                                    – 17,0
Wątroba cielęca                                   – 14,68
Wieprzowina                                        – 12,0
Żółtka jaj                                               – 23,51
Ziemniaki w łupince                               – 27,0

 

 

 

Produkty spożywcze wpływające na alkalizację  organizmu:

100g pokarmu                                 nadmiar zasady
Agrest                                                  + 7,0
Boćwina                                             + 27,0
Brokuły                                                + 9,0
Buraki                                               + 11,37
Cytryna                                                + 5,0
Chleb razowy z pełnego przemiału      + 7,0
Dynia – pestki                                      + 2,0
Fasola szparagowa                               + 5,0
Kalafior                                                + 5,0
Kalarepa                                              + 15,0
Kapusta biała                                        + 4,0
Kapusta czerwona                                 + 4,0
Koperek                                                + 18,0
Królik                                                    + 3,0
Marchew                                             + 10,50
Mleko krowie                                       + 1,69
Morele suszone                                    + 60,0
Morele świeże                                     + 6,16
Orzechy włoskie                                   + 7,0
Pomarańcze                                         + 9,61
Pomidory                                            + 13,67
Rodzynki                                             + 15,0
Rzodkiew czarna                                   + 5,0
Rzodkiewka                                         + 6,05
Sałata                                                  + 14,13
Seler                                                     + 11,0
Szczaw                                                + 6,16
Śliwki surowe                                       + 4,0
Truskawki                                             + 2,0
Wołowina                                            + 6,71

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry