Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Biszkoptowa rolada

Biszkoptowa rolada

BISZKOPTOWA ROLADA Z TRUSKAWKOWYM NADZIENIEM🍓🍓
MAKRO CAŁEJ ROLADY (ok.12 kawałków)
870kcal69.95 białka18.99 tłuszczu108.92 węglowodanów

➡️Składniki:

Biszkopt:
-3 jajka
-100 g mąki orkiszowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-70 g erytrytolu

Wsad:
-300 g truskawek
-300 g jogurtu (np. skyr)
-erytrytol do smaku w zależności od słodkości truskawek
-15 g żelatyny
-gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny

➡️Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy erytrytol oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do formy (dosyć cienko rozsmarowujemy- na ok 0,5 cm wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry), zdjąć pergamin oraz zwinąć (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawić do wystygnięcia.


Wsad: Jogurt zblendować z truskawkami (zostawić parę w całości). Dodać erytrytolu do smaku. Żelatynę rozpuścić, przestudzić, dodać do masy truskawkowej ciągle mieszając. Na koniec wrzucić kilka pokrojonych truskawek w kostkę. Pozostawić na ok 20 min w lodówce.


Ostygnięte ciasto posmarować lekko stężałym kremem, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na krawędzi, która będzie w środku rolady i ściśle zwinąć. Pozostawić do schłodzenia i całkowitego ścięcia truskawkowej masy w lodówce.


Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry