Jeste┼Ť tutaj
Dom > Nowo┼Ťci > Biszkoptowa rolada

Biszkoptowa rolada

BISZKOPTOWA ROLADA Z TRUSKAWKOWYM NADZIENIEM­čŹô­čŹô
MAKRO CAŁEJ ROLADY (ok.12 kawałków)
Ôťů870kcalÔťů69.95 bia┼ékaÔťů18.99 t┼éuszczuÔťů108.92 w─Öglowodan├│w

Ô×í´ŞĆSk┼éadniki:

Biszkopt:
-3 jajka
-100 g m─ůki orkiszowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-70 g erytrytolu

Wsad:
-300 g truskawek
-300 g jogurtu (np. skyr)
-erytrytol do smaku w zale┼╝no┼Ťci od s┼éodko┼Ťci truskawek
-15 g ┼╝elatyny
-gor─ůca woda do rozpuszczenia ┼╝elatyny

Ô×í´ŞĆSpos├│b przygotowania:

Bia┼éka oddzielamy od ┼╝├│┼étek. Bia┼éka ubijamy na sztywn─ů pian─Ö. Nast─Öpnie dodajemy erytrytol oraz po jednym ┼╝├│┼étku. Na koniec wsypujemy przesian─ů m─ůk─Ö oraz proszek do pieczenia. Delikatnie ┼é─ůczymy wszystkie sk┼éadniki. Przek┼éadamy do formy (dosy─ç cienko rozsmarowujemy- na ok 0,5 cm wysoko┼Ťci). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko┼éo 25 minut. Ciasto prze┼éo┼╝y─ç na wilgotn─ů ┼Ťciereczk─Ö do g├│ry spodem (pergaminem do g├│ry), zdj─ů─ç pergamin oraz zwin─ů─ç (jeszcze ciep┼ée) ciasto w rulon na kszta┼ét rolady. Pozostawi─ç do wystygni─Öcia.


Wsad: Jogurt zblendowa─ç z truskawkami (zostawi─ç par─Ö w ca┼éo┼Ťci). Doda─ç erytrytolu do smaku. ┼╗elatyn─Ö rozpu┼Ťci─ç, przestudzi─ç, doda─ç do masy truskawkowej ci─ůgle mieszaj─ůc. Na koniec wrzuci─ç kilka pokrojonych truskawek w kostk─Ö. Pozostawi─ç na ok 20 min w lod├│wce.


Ostygni─Öte ciasto posmarowa─ç lekko st─Ö┼╝a┼éym kremem, zostawiaj─ůc 1-2 centymetrowy czysty brzeg (nie zostawiamy go na kraw─Ödzi, kt├│ra b─Ödzie w ┼Ťrodku rolady i ┼Ťci┼Ťle zwin─ů─ç. Pozostawi─ç do sch┼éodzenia i ca┼ékowitego ┼Ťci─Öcia truskawkowej masy w lod├│wce.


Smacznego

Dodaj komentarz

B─ůd┼║ pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do g├│ry