
CHELATY
Tomasz Mrowiec
http://www.profi-dieta.pl
Chelat jest związkiem, w którym przynajmniej dwa atomy jakiejś cząsteczki (cząsteczek) wiążą pomiędzy sobą atom metalu. W chelacie metal musi być związany z aminokwasem przynajmniej jednym wiązaniem koordynacyjnym. Powoduje to, że jest on łatwo uwalniany z takiego związku i przenoszony do reakcji, przebiegających z jego udziałem.
Minerał chelatowany jest cząsteczką obojętna, która jest odporna na działanie innych składników o przeciwnym ładunku elektrycznym- mMasa cząsteczkowa chelatowanych minerałów jest na tyle mała, że cząsteczki te z łatwością przechodzą przez ścianę jelita
Budowa chelatu
Chelat posiada naprawdę bardzo wyjątkową budowę, ponieważ sam minerał, który znajduje się w środku jest szczelnie osłaniany przez reszty aminokwasowi, które chronią go przed wytrąceniem podczas działania kwasu solnego w żołądku oraz enzymów trawiennych w jelicie.
Dociera on w formie „nienaruszonej” bardzo daleko do jelita przez co wykazuje w ten sposób większy potencjał wchłanialności i dostępności biologicznej.
Dodatkowym plusem jest to że nie powoduje efektów ubocznych, gdyż jest osłonięty aminokwasami.
Co cechuje chelat
Przyswajalność – spożywanie minerałów chelatu pozwala na znacząco większą absorpcję jelitową niż w przypadku odpowiadających mu ilości przyjmowanych nieorganicznych soli metali.
Proces chelatacji zapewnia także trwałość cząsteczki mineralnej, niezależnie od jej pH w trakcie procesów trawienia.
Bezpieczeństwo – chelatowanie chroni Cię także przed toksycznością.
Chelat chelatowi nie równy
Czytając wiele informacji w książkach czy też przeglądając ciągłe kłótnie na forach, pozostaje ciągle jedno pytanie „Czyj chelat jest najlepszy i dlaczego”.
Oczywiście, dzisiejsza technika pozwala na otrzymanie wielu rodzajów chelatów, natomiast najważniejszym jest czy będzie to rzeczywiście prawidzywy chelat czy tylko jeden z wielu „pseudochelatów”.
Generalnie by chelat rzeczywiście się wchłonął do organizmu i był skuteczny, jego cząstka musi spełniać odpowiednie warunki:
- stosunek molowy metalu do ligandu powinien wynosić 1:3 ( ale najkorzystniej będzie 1:2)
- średnia masa aminokwasu powinna wynosić 150 AMU (jednostek masy atomowej)
- masa atomowa całego chelatu nie może przekroczyć 800 AMU ( ma to bardzo ważne znaczenie dla odpowiedniej wchłanialności)
- musi być odpowiednia i gwarantowana ilość jonu metalu
Chelatowanie minerałów
Jest to niezwykle istotny proces wiązania pierwiastków metalicznych przez słabe kwasy organiczne, np. aminokwasy, umożliwiający dobre wchłaniane pierwiastków z przewodu pokarmowego.
Minerały z prostych związków nieorganicznych są w zasadzie nieprzyswajalne, a wchłaniają się jedynie na tyle, na ile będą zdolne tworzyć chelaty ze składnikami równolegle pobieranego pożywienia.
Droższe wychodzi taniej…
Tańsze zamienniki, czyli preparaty, które występują w postaci nieograniczonej (np. tlenku, siarczanu, fosroranu, chlorku czy węglanu), niestety są źle przyswajane przez organizm ludzki.
Preparaty te w formie związków nieorganicznych dłużej zalegają w układzie trawiennym oraz prawdopodobnym jest, że częściej dają zażywającym, odczucie niestrawności i pewnego dyskomfortu.
Pamiętajmy, że przyjmowanie minerałów w formie chelatowanej zwiększa ich przyswajalność od 2 do 10 razy i gdy przeliczymy faktycznie wchłoniętą dawkę to droższy produkt będzie ekonomiczniejszy.
Profesjonalny trening i dieta dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb – www.profi-dieta.pl
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!