Jesteś tutaj
Dom > Nowości > CIACHO Z TRUSKAWKAMI NA ORZECHOWO DAKTYLOWYM SPODZIE BEZ PIECZENIA

CIACHO Z TRUSKAWKAMI NA ORZECHOWO DAKTYLOWYM SPODZIE BEZ PIECZENIA

CIACHO Z TRUSKAWKAMI NA ORZECHOWO DAKTYLOWYM SPODZIE BEZ PIECZENIA

Składniki:
1. Spód:
-Migdały: 40 g
-Wiórki kokosowe: 40 g
-Olej kokosowy: 40 g
-Masło orzechowe: 40 g
-Daktyle suszone: 100 g
-Płatki owsiane: 100 g

2. Środek:
-Jogurt naturalny: 400 g
-Sok z cytryny: 2 łyżki
-Erytrytol zmielony na pył lub inny słodzik: ok. 3 łyżki
-Żelatyna: 2 łyżki

3. Góra:
-Borówki: 100 g
-Truskawki: 250 g

4. Galaretka:
-Truskawki: 150 g
-Woda: niecała szklanka
-Erytrytol: ok 3 łyżki
-Żelatyna: 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 10-15 min. Płatki owsiane, migdały i wiórki zmielić prawie na pył. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, masło orzechowe. Z dakatyli odlać wodę. Owoce zblendować na gładko. Połączyć z resztą składników. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć. Wstawić do lodówki.

Do jogurtu dodać sok z cytryny, erytrytol. Żelatynę rozpuścić, połączyć z jogurtem. Wstawić do lodówki.

Truskawki zagotować z erytrytolem i wodą. Zblednować. Dodać żelatyny, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Na orzechowo – daktylowy spód przekładamy lekko zastygniętą jogurtową masę. Borówki i truskawki myjemy. Truskawki kroimy. Owoce estetycznie układamy na kremie. Zalewamy przestudzoną galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry