Jesteś tutaj
Dom > Nowości > CIASTO ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ

CIASTO ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ

CIASTO NA SPODZIE Z ORZECHÓW ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ

Składniki na klasyczną tortownicę:

spód:
-2 szklanki orzechów: u Nas mix- orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, wiórki kokosowe
-12 namoczonych daktyli
-1 płaska łyżka kakao
-1 łyżeczka oleju kokosowego

masa kajmakowa:
-120 g daktyli,
-2 łyżka masła orzechowego/ migdałowego
-2 banany

śmietankowy krem kokosowy:
-1 duża puszka mleczka kokosowego (obowiązkowo schłodzonego przez całą noc)
-1 łyżeczka żelatyny
-czekolada 90% do posypania

Sposób przygotowania:

Orzechy zmiksuj na drobne okruchy, dodaj dobrze namoczone we wrzątku przez około 10-15 minut daktyle przeznaczone na spód (nie wylewaj wody z daktyli),i miksuj aż masa będzie lepka, dodając do uzyskania odpowiedniej konsystencji wodę z daktyli. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie ugnieć. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wygnieć zwilżonymi dłońmi spód. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Namoczone daktyle przeznaczone na „kajmak” zmiksuj z masłem orzechowym i woda z daktyli tak by powstała kremowa konsystencja, lecz jednak nie za rzadka. Banany pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na spodzie. Następnie równo rozprowadź masę kajmakową na banach by je całe przykryć. Odstaw do lodówki.

Tylko stałą (tłustą) część mleka kokosowego przełóż do miski i ubij mikserem przed około 5 minut na puszystą masę dodając (tak jak klasyczną śmietanę). Pod koniec ubijanie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę rozprowadź na cieście i posyp startą czekoladą. Ciasto najlepiej podawać dobrze schłodzone, minimum godzinę w lodówce – wtedy masa „kajmakowa” i śmietankowa ładnie zastygną.

Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry