
Cukier spożywczy – pod tą nazwą kryje się sacharoza, która produkowana jest z trzciny cukrowej bądź z buraków cukrowych. Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów:
– glukoza (cukier gronowy),
– laktoza, potocznie zwana cukrem mlekowym, stosowana głównie jako surowiec, nie spożywana bezpośrednio,
– galaktoza, która jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
– fruktoza zwana cukrem owocowym,
– maltoza (półprodukt).
Wiele współczesnych badań wskazuje jasno, że rafinowany cukier może uzależniać jak nie jeden narkotyk. Cukier śmiało można nazwać biała śmiercią – jest wszędzie i towarzyszy Nam już od najmłodszych lat. Cukier według wielu ekspertów to trzeci środek, po alkoholu i papierosach, pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie, który sieje w organizmie ludzkim zabójcze wręcz zniszczenia.
Cukier stołowy, czyli sacharoza powstaje z połączenia glukozy i fruktozy. Po jego spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi, trzustka intensywnie wydziela insulinę, co za tym idzie – spada glukoza i pojawia się senność i ospałość. Osoby, które notorycznie spożywają słodkie wypieki, drożdżówki, ciasta, słodkie płatki – ładują się węglowodanami pochodzącymi z cukrów prostych, po czym następuje gwałtowny spadek energii. Pewnie każdy z Nas doświadczył tego niejednokrotnie.
Oczywiście cukier w rozsądnych ilościach jest Nam wręcz niezbędny. Potrzebują go nie tylko Nasze mięśnie, ale przede wszystkim mózg. Ale kiedy każdy Nasz napój jest słodzony, nie odmawiamy sobie słodyczy, przesadzamy z owocami czy cukrem mlecznym pojawia się senność, grozi Nam otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, problemy ze stawami, czy uszkodzenie układu odpornościowego. A to tak naprawdę tylko namiastka destrukcyjnego działania sacharozy. Powody dla których nie należy spożywać zbyt dużych ilości cukrów prostych idą w setki.
Jedzenie cukru spowalnia, a wręcz wstrzymuje spalanie tłuszczu! Jak to się odbywa?
Kiedy trzustka otrzymuje sygnał o pojawieniu się cukru zaczyna się szereg następujących po sobie zjawisk. Kolejno trzustka zaczyna produkować insulinę – insulina przekazuje cukier do komórek, a nie zużyta jako paliwo glukoza zamienia się w glikogen, który odkłada się w mięśniach i wątrobie – pozostały cukier trzustka zamienia w trójglicerydy, czyli najprościej mówiąc w tłuszcz. Cukier jest bardzo szybkim źródłem energii i gdy mamy go pod dostatkiem, organizm zaczyna wykorzystywać go, zamiast naruszać odłożone zapasy tłuszczu.
Zwracajmy uwagę na to co jemy, bo od tego w dużym stopniu zależy to, jak wyglądamy. Osoby, które nie potrafią żyć bez słodkości nie są wcale stracone. Cukier rafinowany zamienić mogą na słodziki np. stewię (słodzik pochodzenia naturalnego) czy chociażby erytrytol albo ksylitol. W Internecie znajduje się również multum dietetycznych przepisów ulubionych słodkości. Jak mawia polskie przysłowie „dla chcącego nic trudnego”.
Trener personalny: Sebastian Strokosz
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!