Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Czerwona herbata – Pu Erh

Czerwona herbata – Pu Erh

Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną, która uprawiana jest głównie w Chinach od ponad 1700 lat.

Cechą charakterystyczną dla tej herbaty jest jej częściowe fermentowanie, do którego dochodzi podczas produkcji oraz leżakowanie, które dla najlepszych rodzajów herbaty Pu-Erh wynosi nawet 50-60lat. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach.

Smak tej herbaty jest specyficzny, zaś jej zapach jest bardzo mocny, przez co często herbatę aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku.

 

Rodzaje herbaty Pu-Erh

  • Pu-Erh zielona
  • Pu-Erh ciemna (utleniona)

 

Właściwości zdrowotne herbaty Pu-Erh:

  • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Pomaga w koncentracji
  • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
  • Hamuje zmiany miażdżycowe
  • Poprawia pamięć
  • Reguluje przemiany materii
  • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
  • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
  • Przyspiesza trawienie alkoholu
  • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
  • Reguluje działanie układu pokarmowego
  • Ma właściwości moczopędne
  • Obniża ciśnienie
  • Wzmacnia organizm

 

Sposób parzenia

Ilość: ok.10g/pół l wody

Temp. wody: 95-98 °C

Czas parzenia: 3-6 min.

 

Aby nasz napar zachował jak najlepsze właściwości smakowe oraz lecznicze Pu-Erh należy zaparzyć w miękkiej wodzie, która pozbawiona jest soli wapnia oraz magnezu. Dodatkowo pomyśleć możemy o szklankach porcelanowych, w których herbata ta smakuje najlepiej.

Pu-Erh należy pić bez cukrów oraz innych dodatków, gdyż powodują one utratę cennych składników.

Naszą herbatę możemy parzyć wielokrotnie, i za każdym razem uwalniane są inne dobroczynne dla naszego organizmu substancje.

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

www.profi-dieta.pl

Dodaj komentarz

Do góry