Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana powstała ponad 20 lat temu. Została opracowana przez norweskich lekarzy i miała stanowić główne menu dla osób ze schorzeniami związanymi z sercem. W Polsce dieta kapuściana swoją popularność zdobyła dzięki byłemu prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, który (jak głosi plotka) za sprawą tej właśnie diety błyskawicznie stracił zbędne kilogramy. Z tego też powodu często jest ona nazywana dietą prezydencką.

Dieta kapuściana jest dietą, która opiera się w głównej mierze na jednym składniku – jak się łatwo domyśleć jest to kapusta. Co prawda dozwolone jest też spożywanie innych produktów niż kapusta, ale ich zróżnicowanie jest mocno ograniczone. Ze względu na ubogość składników odżywczych jakie w wyniku stosowania tej diety dostarczane są organizmowi, jest ona przez niektóre środowiska krytykowana. Jednak zdumiewające rezultaty jakie można dzięki niej osiągnąć sprawiają, że dieta kapuściana stale cieszy się wielką popularnością.

Dieta kapuściana jest zaliczana do diet błyskawicznych, ponieważ w bardzo krótkim okresie czasu pozwala pozbyć się dużej ilości kilogramów. Najbardziej optymistyczne warianty zakładają utratę nawet10 kilogramóww ciągu jednego tygodnia. W związku z faktem, iż dieta ta jest bardzo uboga w składniki odżywcze, nie należy jej stosować dłużej niż siedem dni, a kolejne tygodniowe cykle diety powinny zostać oddzielone przynajmniej kilkoma miesiącami przerwy.

Głównym, kluczowym elementem diety kapuścianej jest zupa kapuściana.  Można, a nawet trzeba ją spożywać w jak największych ilościach, ponieważ, paradoksalnie, im więcej jej zjemy tym więcej kilogramów powinniśmy schudnąć. Dzieje się tak, ponieważ kapusta jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne.

Oprócz kapusty (zupy kapuścianej) można spożywać również inne produkty między innymi: warzywa, owoce, mleko, zielona herbata, brązowy ryż. Rozpisany tygodniowy jadłospis można znaleźć.

Należy pamiętać, że po zakończeniu diety kapuścianej nie można z dnia na dzień powrócić do dawnych nawyków żywieniowych, gdyż jest to najlepsza droga do efektu jo-jo. Aby przyzwyczaić organizm do przyjmowania większej ilość kilokalorii, czyli napędzić metabolizm, należy stopniowo zwiększać ilość pożywienia. Bezpieczną granicą jest zwiększanie kaloryczności posiłków o około 200-300 kcal tygodniowo.

WADY I ZALETY:

W dzisiejszych czasach wybór diety jest bardzo trudny. Nie ma bowiem takiej, która ma same zalety i jest przy tym pozbawiona jakichkolwiek wad. Taka sama sytuacja występuje w przypadku diety kapuścianej.

Niekwestionowaną zaletą diety kapuścianej jest prostota jej stosowania. Głównym jej elementem jest zupa kapuściana, której przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet najbardziej opornym „kucharzom”. Biorąc pod uwagę fakt, iż kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, możliwe staje się utrzymanie prawidłowej uregulowanej przemiany materii. Kolejną, niezwykle ważną zaletą diety kapuścianej jest to, że nie musimy w żaden sposób ograniczać spożywanego jedzienia (oczywiście ono musi być odpowiednie). Zupę kapuścianą można, a nawet trzeba spożywać w jak największych ilościach, ponieważ, paradoksalnie, im więcej jej zjemy tym więcej kilogramów powinniśmy schudnąć. Dzieje się tak, ponieważ kapusta jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne.  Czas trwania diety to zaledwie jeden tydzień i pozwala zrzucić w tym czasie nawet 8-10 kg, co oznacza, że jest to jedna z najskuteczniejszych diet w walce ze zbędnymi kilogramami.

 Choć na pierwszy rzut oka wydawać się może, że dieta kapuściana to dieta idealna, której nic  nie można zarzucić, to w rzeczywistości ma również swoje wady. Zdecydowanie największą jest to, że dieta, za wyjątkiem wspomnianej witaminy C, dostarcza organizmowi bardzo mało innych witamin i składników mineralnych. Niezbędne zatem wydaje się przyjmowanie wielowitaminowych suplementów diety podczas jej stosowania. Kolejnym minusem diety prezydenckiej jest jej monotonia. Nawet najwięksi miłośnicy kapusty po siedmiu dniach jej ciągłego spożywania odczuwają do niej duży wstręt. Kolejnym zarzutem jest fakt, że po zakończeniu trwającej siedem dni rygorystycznej diety, nadal musimy myśleć nad tym co spożywamy, gdyż nagły powrót do dawnych przyzwyczajeń żywieniowych gwarantuje nam również powrót do dawnej wagi. Aby ominął nas efekt jo-jo musimy systematycznie zwiększać spożywaną ilość kalorii o około 200-300 tygodniowo.

ZUPA KAPUŚCIANA:

Podstawowym posiłkiem, jaki można spożywać podczas stosowania diety kapuścianej jest zupa kapuściana. Zupę można przygotowywać zarówno z kapusty białej, jak i włoskiej, ale w związku z lepszym trawieniem kapusty włoskiej, to właśnie ją w głównej mierze polecają dietetycy. Innymi składnikami zupy kapuścianej są: marchew, pomidory, papryka, seler, cebula, przyprawy (BEZ SOLI!). Im więcej zupy przygotowanej z tych składników zjemy, tym więcej kilogramów możemy schudnąć! Poniżej przedstawiam dokładny przepis na zupę kapuścianą:

Skadniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej
  • 2 papryki (1 żółta, 1 czerwona)
  • 5-6 pomidorów
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 4 cebule
  • 1/4 kg marchwi
  • pietruszka
  • pieprz
  • inne przyprawy wedle uznania (BEZ SOLI!)

Sposób przygotowania:

Kapustę należy dokładnie wypłukać i poszatkować. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pomidory, papryki, seler, cebule i marchew pokroić w kostkę lub plasterki wedle uznania. Wlać do garnka 2,5-3 litry wody i gotować wszsytkie warzywa na małym ogniu przez około 60 minut pod przykryciem. W połowie lub na sam koniec można dodać wszystkie przyprawy. Do zupy nie dodaje się soli!

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

Tygodniowy jadłospis diety kapuścianej jest ubogi. Głównym jego elementem jest oczywiście zupa kapuściana, którą można spożywać w nieograniczonej ilości.

Owoce mogą być spożywane jedynie w ich świeżej postaci. Ze względu na ogromną ilość cukru, zabronione jest jedzienie owoców suszonych. Warzywa spożywamy w postaci surowej lub po uprzednim ugotowaniu ich na parze. Zabronione jest ich smażenie na tłuszczu i dodawanie do nich soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Podczas stosowania diety kapuścianej dozwolone jest jedzienie niewielkich ilości mięsa, przy czym powinno to być mięso drobiowe lub chude ryby, wszystko przygotowane bez udziału tłuszczu (najlepiej na parze). Stosowanie diety kapuścianej wymaga poświęceń także w kwestii napojów. Dozwolone są: kawa, herbata czarna i zielona,  soki owocowe (wszystko to bez dodatku cukru), ale przede wszystkim niegazowana woda mineralna.

Poniżej przedstawiony został przykładowy jadłospis, obejmujący cały tydzień stosowania diety:

DZIEŃ PIERWSZY: 

  • Zupa kapuściana (im więcej tym lepiej)
  • Owoce ( np. jabłka, arbuz)
  • Niegazowana woda mineralna, zielona herbata bez dodatku cukru

DZIEŃ DRUGI:

  • Zupa kapuściana
  • Gotowane lub świeże warzywa (najlepiej zielone lub liściaste jarzyny)
  • 2 ziemniaki w mundurku z dodatkiem masła, bez soli
  • Zielona herbata, kawa, niegazowana woda mineralna
  • Zabronione jest jedzienie warzyw strączkowych (fasola, groch), kukurydzy, a także owoców

DZIEŃ TRZECI:

  • Zupa kapuściana
  • Owoce (np. jabłka, arbuzy, grejpfruty)
  • Warzywa (np. brukselka, marchew, brokuły, kalafior)
  • Zielona herbara, soki owocowe, niegazowana woda mineralna
  • Nie wolno spożywać bananów i ziemniaków

DZIEŃ CZWARTY:

  • Zupa kapuściana
  • 3-4 banany
  • Odtłuszczone mleko, herbata, niegazowana woda mineralna

DZIEŃ PIĄTY:

  • Zupa kapuściana
  • 200 g mięsa (chuda ryba lub pierś z kurczaka)
  • 5-6 pomidorów
  • 2 litry niegazowanej wody mineralnej

DZIEŃ SZÓSTY:

  • Zupa kapuściana
  • Mięso: wołowina, ryba, indyk lub kurczak
  • Zielone warzywa (bez ograniczeń)
  • Zielona herbata, niegazowana woda mineralna

DZIEŃ SIÓDMY:

  • Zupa kapuściana
  • Brązowy ryż lub kasza gryczana
  • Warzywa (np. pomidory, marchew, kalafior)
  • Niegazowana woda mineralna, niesłodzony sok owocowy lub warzywny

EFEKTY:

Dieta kapuściana zalicza się do tak zwanych diet błyskawicznych. Oznacza to, że w bardzo krótkim czasie (w tym przypadku w ciągu jednego tygodnia) schudniemy kilka kilogramów. Rekordzistom udało się w tym czasie schudnąć nawet 10 kg, jednak realnie trzeba liczyć na utratę około 4-5 kg, co i tak jest znakomitym rezultatem. Należy jednak pamiętać, że aby osiągnąć takie spadki wagi należy bezwzględnie dostosować się do reguł tej diety.

Należy pamiętać, że dieta kapuściana jest stosunkowo uboga jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi składników odżywczych i dlatego też nie powinno się jej stosować dłużej niż tydzień, a powtórzenie siedmiodniowej kuracji powinno nastąpić po przynajmniej kilku miesiącach przerwy.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry