Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Dlaczego ludzie boją się smalcu?

Dlaczego ludzie boją się smalcu?

To jest smalec

Lubicie smalec ?

Ja też, najlepszy jest z chlebem, solą, pieprzem i ogórkiem kiszonym!
Fajnie jak chleb jest żytni i robiony na zakwasie bo inne staram się omijać z daleka.

Dlaczego ludzie boją się smalcu?

Dlaczego smalec jest bardziej fit od ryżu?

Smalec to tłuszcz, tłuszcz w większości nasycony, zwierzęcy.

Zwierzęcy znaczy, że jest dobry dla zwierząt. Człowiek to zwierzę.

Ludzie „fit” boją się smalcu bo utożsamiają go z tym smalcem pod skórą a to, OGROMNE NIEPOROZUMIENIE !

Droga jaka przebywa tłuszcz wprowadzony do naszej papy jest dużo dużo, dużo, dłuższa i bardziej skomplikowana aniżeli droga węglowodanów (np. ryżu).

Ryż zjadamy- pyk, myk jest glukoza w krwiobiegu, ogromny wzrost glikemii skutkuje przeładowanie komórek mięśniowych glukozą i oddelegowaniem cząsteczek c6h12o6 do tkanki tłuszczowej gdzie wypełnia ona adipocyty i opona rośnie !

Ponadto duże skoki insuliny powodują oporność komórek – INSULINOOPORNOŚĆ!

No a co ze smalczykiem …

Tłuszcz jeśli zostanie zemulgowany jest wchłaniany przez kosmki w jelicie. Następnie śmiga do wątroby skąd dopiero jest przekształcony i powolutku uwalnia energię do krwi.

Reasumujac: trudniej przytyć od smalcu niż od ryżu !!

Wiadomo, że nadmiar jakiegokolwiek składnika odżywczego będzie powodował tycie. Mówię tutaj o rozsądnych ilościach.

Pamiętajcie, że 1 gram tłuszczu daje nam 9 kcal !! Zaś 1 g węglowodanów tylko 4 kcal.

-> 1 cząsteczka glukozy daje ok 30-40 cząsteczek ATP

->1 cząsteczka tłuszczu uwalnia ok 140 cząsteczek ATP. Przy mniejszej produkcji CO2 aniżeli przy syntezie z glukozy.

Proste, że z fatu jet więcej energii.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry