Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Dlaczego warto spożywać białko?

Dlaczego warto spożywać białko?

Białko to bardzo ważny składnik odżywczy potrzebny człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Białka naprawiają komórki ciała, budują i regenerują mięśnie i kości, są źródłem energii, a także kontrolują wiele ważnych procesów metabolizmu.

Białka różnią się jakością i zawartością niezbędnych aminokwasów, tempem trawienia i czasem wchłaniania, zawartością tłuszczu, cukru, smakiem i czystością. Największy wybór odżywek białkowych znajduje się w sklepie internetowym: www.kulturystyczny.pl, który to sklep wyróżniają atrakcyjne ceny oraz fachowa pomoc (telefoniczna i przez GG) przy dokonywaniu wyboru. Białko serwatki to wysokojakościowe kompletne źródło białka, ubogie w tłuszcz, zaś bogate w niezbędne aminokwasy. Wyjątkowa czystość sprawia, że jest wyjątkowa łatwo wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.

Jaki rodzaj białka powinny spożywać kobiety? Właśnie białko serwatkowe jest najlepszym białkiem dla kobiet.

Dlaczego kobiety czerpią szczególne korzyści z białek serwatek? Z tego względu, że cierpią one w wyniku wielu chorób, którym częściowo można zapobiegać właściwą dietą, prawidłowym sposobem odżywiania i treningiem fizycznym

Choroby serca to główna przyczyna zgonów u kobiet. Brak aktywności fizycznej i wysoki poziom cholesterolu przyczyniają się do rozwoju chorób serca.  Poprzez utrzymanie zdrowej wagi ciała znacząco redukuje się obciążenie twojego serca. Białka serwatki posiadają udowodnioną zdolność do obniżania poziomu cholesterolu.

Rak to druga przyczyna śmierci u kobiet. Ciągle prowadzi się badania z użyciem białka serwatki u osób dotkniętych nowotworem. Dowiedziono, że białko serwatki może hamować rozwój komórek niektórych nowotworów, a nawet doprowadzić do regresji niektórych z nich, jeśli jest spożywane w ilości 30 g dziennie. Inną korzyść stanowi fakt, że białka serwatki są bardzo szybko i prosto trawione, dzięki czemu skutecznie wchłaniają się z przewodu pokarmowego.

Udar to trzecia wiodąca przyczyna śmierci kobiet, która co roku zabija dwukrotnie więcej niż nowotwór piersi. Udar i choroby serca zabijają co roku dwukrotnie więcej kobiet, niż wszystkie nowotwory skumulowane razem. Nadciśnienie tętnicze jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby serca – badania dowiodły, że izolat białek serwatki pomaga w obniżaniu podwyższonego ciśnienia krwi.

Osteoporoza to choroba która dotyka kości, sprawiając, że stają się one coraz mniej gęste i podatne na złamania. Ponad 65% kobiet jest dotkniętych tym schorzeniem. Szczyt gęstości kości u kobiet występuje w wieku około 35 lat. Po tym okresie następuje stały spadek masy kostnej. Gdy nie dostarcza się odpowiedniej ilości mikroelementów, osteoporoza może się pogorszyć. Białka serwatki pomagają w utrzymaniu masy kości, jak również i mięśnie są dzięki nim silne przez wiele lat.

Białka serwatki poprawiają również funkcjonowanie układu immunologicznego oraz zwalczają powstały stan zapalny. Naukowcy odkryli również, że białka serwatki pomagają w blokowaniu wirusa AIDS przed infekowaniem kolejnych komórek. Białka serwatki pomagają utrzymać zdrowy system odpornościowy, poprzez zwiększenie poziomu glutationu, antyoksydantu, który zwalcza wolne rodniki atakujące ten układ. Dostarczają ciału niezbędnych materiałów do produkcji aminokwasów. Niezbędne aminokwasy to materiał budulcowy zdrowych mięśni, skóry, paznokci i innych tkanek naszego ciała.

Poprzez dodanie białka do diety uzyskuje się doskonałą drogę do rozpoczęcia programu utraty masy ciała. Otyłość to rosnący problem społeczny i zdrowotny. Białka serwatki są kluczowym składnikiem w wielu dietach, ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Badania wykazały, że osoby, które łączą białka serwatki i trening fizyczny, zachowują więcej suchej masy mięśniowej, a także tracą więcej tkanki tłuszczowej. To wiadomość dobra dla mężczyzn, którym zależy na spaleniu tłuszczu, przy zachowaniu masy mięśniowej! Podczas, gdy spala się tłuszcz, tempo metabolizmu wzrasta, a ilość spalanych kalorii wzrasta każdego dnia. Serwatka stanowi doskonałe, wysokojakościowe źródło białka, jest również zdrowym i bezpiecznym źródłem białka dla kobiet w ciąży i dla dzieci. Jednym z najważniejszych składników jest alfa-laktoalbumina, jeden z głównych składników mleka kobiecego.

Pokarmy dla niemowląt często zawierają białka serwatki, w specjalnych dawkach, przeznaczonych dla najmłodszych.

Białko odgrywa zasadniczą rolę w diecie, jako podstawowy pokarm po operacjach chirurgicznych. Niedostateczne jego ilości mogą spowodować utratę włosów i mięsni oraz osłabienie skóry. Izolat białek serwatki to doskonały wybór dla wszystkich, szczególnie po operacji, ponieważ jest łatwo trawiony i szybko wchłaniany do krwiobiegu.

Podsumowując, istnieje wiele korzyści płynących ze spożywania białek serwatki. Pomagają one zapobiegać utracie masy kości, mięśni, spalać tłuszcz. Ponadto asystują w zdrowieniu po urazach, są łatwo trawione i smakują wyśmienicie.

Zapraszamy na stronę: www.kulturystyczny.pl, gdzie zapoznać się można z pełnym asortymentem odżywek, także z zakresu różnych rodzajów białek, a w tym białek serwatki.

Dodaj komentarz

Do góry