Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Fit sernik na zimno – przepis

Fit sernik na zimno – przepis

Każdy kto choć raz w życiu zaznał smaku redukcji wie, że rygorystyczne trzymanie diety nie zawsze jest łatwe. Każdemu zdarzają się chwile słabości i ludzka chęć na coś słodkiego. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nisko-węglowodanowy sernik, który sprawdzi się idealnie w okresie redukcji wagi ciała. Wystarczy odrobinę chęci i trochę wolnego czasu. Nasza dieta wcale nie musi kojarzyć się z suchym ryżem i kurczakiem. Przepis na sernik low carb (z niską ilością węglowodanów) jest prosty i szybki, a co najważniejsze nie wymaga wymyślnych składników.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE!:

SERNIK:
– 400g twarogu półtłustego
– 30g odżywki białkowej w ulubionym smaku
– słodzik – do wyboru: ksylitol, erytrytol, stewia
– żelatyna – 4 łyżeczki
– owoce sezonowe

POLEWA:
– 80ml oleju kokosowego
– 50g gorzkiego kakao

PRZYGOTOWANIE:

W dużym naczyniu blendujemy twaróg z odrobiną wody. Do zmiksowanej masy dodajemy odżywkę białkową w ulubionym smaku oraz wcześniej rozpuszczony we wrzątku słodzik. W drugim naczyniu mieszamy 4 łyżki żelatyny z 200ml ciepłej, przegotowanej wody. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i dodajemy do masy twarogowej. Całość ponownie blendujemy. Na dno pustego naczynia wrzucamy ulubione owoce, wlewamy masę i pozostawiamy w lodówce, aż całość stężeje.

W międzyczasie przygotujemy polewę na sernik. Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, do którego po chwili dodajemy gorzkie kakao. Wszystko mieszamy i polewa gotowa.

Teraz już tylko pozostało podać sernik na talerz, polać przygotowaną polewą i włożyć na kilka minut do lodówki.

 

Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji:

ok. 400kcal, 30g białka, 6g węglowodanów, 31g tłuszczy

Smacznego 🙂

Do góry