Jesteś tutaj
Dom > Zdrowie > Hemoglobina

Hemoglobina

Hemoglobina to barwnik krwi o kolorze czerwonym (zawartym w erytrocytach), którego główną funkcją jest wiązanie jak i transport gazów oddechowych.

Hemoglobina to białko allosteryczne, które powstaje w erytroblastach i retikulocytach, natomiast znajduje się w erytrocytach we krwi obwodowej.

 

Budowa

Hemoglobina zbudowana jest z globiny, a więc z białka prostego, które składa się z 4 łańcuchów oraz z 4 cząsteczek hemu. Każda taka cząsteczka hemu zawiera atom żelaza, który umożliwia wiązanie cząsteczek tlenu.

 

Ciekawostki:

  • Hem jest związkiem organicznym i to właśnie on nadaje hemoglobinie jak i krwi czerwony kolor.
  • Średnie procentowe stężenie Hemoglobiny w poszczególnych krwinkach wynosi 34%.

 

Normy hemoglobiny

Normy hemoglobiny są odpowiednio zróżnicowane dla kobiet i mężczyzn oraz posiadają bardzo szeroki zakres prawidłowego wyniku.

Normy dla kobiet:

11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l)

Normy dla mężczyzn:

12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)

 

Równowaga kwasowo-zasadowa a hemoglobina

Równowaga kwasowo-zasadowa, która jest ogromnie ważna w każdej diecie z większa ilością białka to stan naszego organizmu, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

 

Właściwości buforowe krwi są związane z obecności:

  1. Buforu wodorowęglanowego
  2. Buforu fosforanowego
  3. Białek osocza, które wiążą kwasy i zasady
  4. Krwinek czerwonych

 

Miedź a hemoglobina

Miedź z racji, iż aktywuje enzym, który jest niezbędny do budowy erytrocytów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwiotwórczego, a więc uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczaniu tlenu do tkanek.

 

Witamina B6 a hemoglobina

Nie często o tym się mówi, natomiast jedną z właściwości witaminy B6 jest jej ogromna rola w produkcji hemoglobiny – jest ona niezbędna do jej produkcji.  

 

Witamina C a hemoglobina

Witamina C  bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz bezpośrednio w syntezie hemoglobiny.

  

Żelazo a hemoglobina

Z racji iż, żelazo jestnajważniejszym składnikiem hemoglobiny jest ono niezbędne do tworzenia się czerwonych ciałek krwi w naszym szpiku kostnym. Żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje je do płuc.

 

Niedokrwistość

Brak lub niedobór żelaza powodować może zmniejszanie się poziomu hemoglobiny w erytrocytach, co z kolei powodować może niedokrwistość czyli bardziej popularną anemie.

 

Podwyższona hemoglobina

Zwiększenie poziomu hemoglobiny we krwi bardzo często występuje u sportowców – w szczególności wytrzymałościowych. Taki stan rzeczy spowodowany jest zwiększonym zapotrzebowaniem tlenowym

 

Ciekawostka:

Z racji, iż następuje tutaj bardzo prosta relacja – im więcej hemoglobiny we krwi tym lepiej dotlenione mięśnie, a więc lepsza kondycja i lepszy wynik. Wielu sportowców z tego powodu zażywa bardzo duże dawki witaminy B12, która zwiększa erytropoeze, czyli powstawanie krwinek czerwonych.

Oczywiście o aspekcie dopingu pisać tutaj nie będę bo nie wypada, ale temat jest bardzo znany, chociażby przez wpadki kolarzy.

Ponadto zwiększenie stężenia hemoglobiny może być również następstwem zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej (np. odwodnienia).

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

www.profi-dieta.pl

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry