Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Indeks glikemiczny. Dlaczego jest tak ważny?

Indeks glikemiczny. Dlaczego jest tak ważny?

Indeks glikemiczny (IG) to współczynnik mówiący o szybkości wzrastania poziomu cukru we krwi. Większość pokarmów, które mają wysoki IG, powoduje gwałtowny skok poziomu glukozy. Działa tutaj tak zwany efekt wahadła – następstwem podnoszenia się poziomu cukru we krwi będzie wzmożona produkcja insuliny.

 

        PRZYKŁADY INDEKSU    

 

 

Insulina jest hormonem biorącym udział w przemianach metabolicznych białek, tłuszczów, oraz węglowodanów. Efekt wahadła polega na tym, że poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi, a później gwałtownie  spada. Ma on szczególne znaczenie podczas diety redukcyjnej Wysoki poziom insuliny we krwi powoduje tycie. Im wyższy IG danego produktu spożywczego, tym wyższy poziom cukru we krwi. Są oczywiście wyjątki od tej reguły. Przykładem takiego wyjątku jest arbuz mający wysoki IG (około 75), a składający się w większości z wody i małej ilości węglowodanów aktywnych. Zaglądanie do tabel IG ma wiele korzyści, dlatego warto regularnie to robić.

Dodaj komentarz

Do góry