Jesteś tutaj
Dom > Nowości > INDEKS GLIKEMICZNY. Krótkie przypomnienie

INDEKS GLIKEMICZNY. Krótkie przypomnienie

O Indeksie Glikemicznym pisaliśmy już parokrotnie na łamach www.bodyinfo.pl, jest to jednak „temat rzeka” i wątpliwości z nim związanych wciąż jest bardzo wiele. Ponad to kwestie IG (Indeksu Glikemicznego) rozpatrzec można z różnych punktów widzenia. Dziś wracamy do tego tematu i raz jeszcze tłumaczymy na czym kwestia polega.

Poniższy tekst jest podsumowaniem wiadomości na temat Indeksu Glikemicznego i rozszerzeniem tego zagadnienia o nowe informacje. Zapraszamy do lektury!

 

  

                                                               

 

Indeks Glikemiczny jest ważnym atrybutem żywności, który  określa, jak bardzo podniesie się poziom cukru we krwi na skali 0-100. Im wyższy poziom cukru we krwi (lub poziom glukozy we krwi) tym wyższy indeks. Tylko produkty zawierające znaczne ilości węglowodanów, posiadają indeks glikemiczny.

 

Im wyższy indeks glikemiczny danego produktu, tym szybciej podnosi się poziom cukru we krwi, zmuszając organizm do produkowania większej ilości insuliny. Wyprodukowanie zwiększonej dawki insuliny, powoduje z kolei nagły spadek glukozy we krwi, w wyniku czego dochodzi do znaczących wahań poziomu cukru. Obniżony poziom glukozy we krwi powoduje uczucie głodu, a to zmusza nas do jedzenia, tworząc w ten sposób nigdy nie kończący się cykl.

 

Jeśli Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, należy wybrać źródło węglowodanów o niezbyt wysokim indeksie glikemicznym, mając jednocześnie na uwadze wartość kaloryczną produktów oraz zawartość tłuszczu. Wyjątkiem od tej reguły są posiłki proteinowe, kiedy rezerwy glikogenu w mięśniach są wyczerpane. W celu uniknięcia utraty masy mięśniowej trzeba uzupełnić zapasy glikogenu, węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym.

 

Jak najlepiej ułożyć swój jadłospis? Dowiedz się, ile kalorii, białka, tłuszczy oraz węglowodanów musisz spożywać. Sprawdź z czego dane produkty się składają oraz ile mają kalorii. No i jedyne co pozostało to ułożenie diety.

 

Możemy mieć problem z uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania na białko (pod kątem jakości lub ilości). Zaleca się stosowanie jednej lub dwóch porcjo na dobę. Jako uzupełnienie diety redukcyjnej polecamy produkty oparte na kazeinie. Ze względu na wolną wchłanialność zapobiegają katabolizmowi oraz zmniejszają apetyt. Jeśli dieta połączona jest z intensywnym treningiem, zaleca się stosowanie BCAA (aminokwasów rozgałęzionych), które zaliczają się do średnio zaawansowanych produktów. Podczas diety redukcyjnej, nawet podczas umiarkowanego wysiłku fizycznego może dojść do spalania tkanki mięśniowej, organizm przekształca aminokwasy rozgałęzione w energię.

 

 

 

TABELA INDEKSÓW GLIKEMICZNYCH:

WYSOKI (70-100)

ŚREDNI (55-70)

NISKI (O-55)

Glukoza, cukier granulowany, napoje gazowane, soki, syropy, słodzone napoje mleczne, napoje alkoholowe, ciastka, słodycze, czekolada, makaron (z białej mąki), płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki, winogrono, banan, arbuz, daktyle, suszone owoce.

Miód, chleb z nasionami, muesli (zwykłe, niesłodzone), zwykłe herbatniki, kukurydza, groszek, ryż, soki (bez dodatku cukru), melon, rzepa, buraki, mango, ananas, miąższ żółty, komosa ryżowa.

Ciastka (pełnoziarniste), makaron (pełnoziarnisty), owsianka, płatki owsiane, jęczmień, fasola, soczewica, mleko, jogurt, kefir, orzechy włoskie, orzechy laskowe, niektóre owoce, większość z warzyw, czekolada gorzka (powyżej 70% kakao), fruktoza.

 

 

 

Chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania, diet i produktów żywieniowych? Czytaj dział ODŻYWIANIE naszego portalu BODYINFO.PL – http://www.bodyinfo.pl/odzywianie.c7.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry