
IG a sport
Efekt IG można wykorzystać w diecie sportowców, dzieci oraz w diecie redukcyjnej. To przede wszystkim sportowcy uprawiający sporty wytrzymałościowe, są przekonani, że ich wydolność będzie lepsza jeśli uda im się poprzez zwiększoną konsumpcję węglowodanów zwiększyć ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie. Takie przeświadczenie wynika z faktu, że węglowodany są istotnym źródłem energii. Niestety nadmierna ilość przyjętej energii, włączając w to wolniej wchłanialne węglowodany nie może zostać wykorzystana do przepełnienia zasobów glikogenu i w konsekwencji maleje zdolność wykorzystania zasobów energetycznych podczas zawodów. Podstawowym źródłem energii przy wysiłku typu wytrzymałościowego nie jest cukier (glikogen) ale tłuszcz!
IG a otyłość
Indeks glikemiczny spełnia rolę zarówno w regulacji odżywiania ludzi zdrowych, jak i w przypadku nadwagi czy otyłości. Poprzez odpowiedni dobór asortymentu produktów spożywczych ich prawidłowe łączenie oraz efektywny sposób przyrządzania potraw może wyraźnie wpłynąć na intensywność przemiany węglowodanów w odkładający się tłuszcz. Jest to przyczyną wykorzystanie IG w ośrodkach leczniczych wielu krajów.
Praktyczne wykorzystanie IG
Praktyczne wykorzystanie IG jest możliwe tylko wtedy, jeśli znamy jego wartości w produktach, które spożywamy. Dodatkowo powinniśmy umieć policzyć wartość IG w całej, składającej się z kilku produktów, potrawy. To jest jednak utopia. Mimo to w niektórych krajach producenci próbują już umieszczać na artykułach spożywczych nie tylko ich wartości energetyczne oraz dane o zawartości ale także wartość IG! O ile więc nie da się odczytać wartości IG z etykiety, o tyle można ją przynajmniej oszacować na podstawie pewnych zasad.
Zasady szacowania wartości IG
Jeśli naszym celem jest wyeliminowanie z diety wszystkich znaczących źródeł cukrów prostych, nie powinniśmy jeść dużych ilości owoców, mimo, że mają one względnie niski IG- a to dzięki zawartości fruktozy jako głównego cukru, której IG wynosi tylko 60. Fruktoza jednak nie jest odpowiednim zastępczym słodzikiem nawet dla diabetyków, ponieważ u niektórych ludzi wywołuje nieprzyjemne efekty uboczne i ogólnie rzecz biorąc wspomaga produkcję tłuszczu w wątrobie.
Do podstawowego podziału używa się wartości standardowej, którą jest IG czystej glukozy- 100. Produkty z IG niższym niż 55 mają niski IG, produkty z IG 55-70 – średni, a te, których wartość IG wynosi ponad 70 mają IG wysoki.
Do określenia IG potrzebna jest znajomość następujących faktów:
- Im wyższa zawartość cukrów prostych tym wyższe IG (np. lemoniady i syropy)
- Im wyższa zawartość skrobi tym niższa wartość IG
- Jeśli produkt zawiera skrobię, poddaną działaniu ciepła (np. pudding lub chleb) wartość IG znacznie wzrasta.
- Im wyższa zawartość błonnika tym niższa wartość IG
Wartość IG najlepiej oszacować po zapoznaniu się ze składem danego artykułu spożywczego oraz udziałem zawartych w nim substancji odżywczych. Istotny wpływ na wartość IG mają również: stopień w jakim konkretny rodzaj skrobi ulega strawieniu, fizykalna forma produktu oraz jego zakwaszenie.
Jak całościowo ocenić teorię IG?
Dla przeciętnego konsumenta dyskutowana teoria jest pod względem naukowym dość skomplikowana a niejednoznaczne informacje o jej prawidłowości wprowadzają dużo zamieszania. Przy czym nie należy szukać wielkiej nauki tam, gdzie wystarczą proste zalecenia, które brzmią:
-ograniczamy spożycie prostych węglowodanów
-zmniejszamy ilość produktów spożywanych podczas jednego posiłku
– rezygnujemy ze wszystkich lemoniad i słodzonych napojów
– najlepiej jeść gotowany ryż i ziemniaki na zimno
– ograniczamy spożycie pieczywa z białej mąki
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!