Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Jagoda Acai

Jagoda Acai

Owocom Acai przypisuje się bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, natomiast tylko te wynikające z potencjału antyoksydacyjnego wydają się być uzasadnione.

Dzieje się tak, ponieważ są one źródłem aż kilku rodzajów substancji antyoksydacyjnych:

– polifenoli

– flawonoidów

– proantocyjanidyn

– rezweratrolu

 

ACAI – faktyczne właściwości.

  1. Jagoda acai zwalcza wolne rodniki – posiada ona bardzo dużą ilość antyoksydantów.
  2. Jagoda acai poprawia sprawność umysłową – posiada nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega.
  3. Jagoda acai poprawia wygląd cery – posiada fitosterole.
  4. Jagoda acai wspomaga odchudzanie – z ogromnym nastawieniem na słowo „wspomaga” a nie powoduje. Możliwe dzięki właściwością acai, które przyspieszają metabolizm, regulują procesy trawienne oraz hamują apetyt.
  5. Jagoda acai wzmacnia odporność organizmu – posiada substancje odpowiedzialne za obniżenie złego cholesterolu i utrzymanie dobrego w normie.

 

Smak Acai

Generalnie bardzo ciężko jest określić smak danej potrawy/pokarmu itp., natomiast Acai smakuje podobnie do jagód zmieszanych z odrobiną czekolady.

 

Właściwości dożywcze

  • Po przeprowadzeniu badań na próbce miąższu acai, okazało się że jest ona bogata praktycznie w wszystkie minerały jak i witaminy
  • Bardzo ciekawym faktem jest również to, iż acai zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i wiele aminokwasów endogennych potrzebnych do tworzenia białek.
  • Ponadto Acai zawiera również dobre kwasy tłuszczowe takie jak Omega 6 oraz Omega 9.

 

Aby otrzymać profesjonalny trening i dietę dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb odwiedź www.profi-dieta.pl

 

Dodaj komentarz

Do góry