
Owocom Acai przypisuje się bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, natomiast tylko te wynikające z potencjału antyoksydacyjnego wydają się być uzasadnione.
Dzieje się tak, ponieważ są one źródłem aż kilku rodzajów substancji antyoksydacyjnych:
– polifenoli
– flawonoidów
– proantocyjanidyn
– rezweratrolu
ACAI – faktyczne właściwości.
- Jagoda acai zwalcza wolne rodniki – posiada ona bardzo dużą ilość antyoksydantów.
- Jagoda acai poprawia sprawność umysłową – posiada nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega.
- Jagoda acai poprawia wygląd cery – posiada fitosterole.
- Jagoda acai wspomaga odchudzanie – z ogromnym nastawieniem na słowo „wspomaga” a nie powoduje. Możliwe dzięki właściwością acai, które przyspieszają metabolizm, regulują procesy trawienne oraz hamują apetyt.
- Jagoda acai wzmacnia odporność organizmu – posiada substancje odpowiedzialne za obniżenie złego cholesterolu i utrzymanie dobrego w normie.
Smak Acai
Generalnie bardzo ciężko jest określić smak danej potrawy/pokarmu itp., natomiast Acai smakuje podobnie do jagód zmieszanych z odrobiną czekolady.
Właściwości dożywcze
- Po przeprowadzeniu badań na próbce miąższu acai, okazało się że jest ona bogata praktycznie w wszystkie minerały jak i witaminy
- Bardzo ciekawym faktem jest również to, iż acai zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i wiele aminokwasów endogennych potrzebnych do tworzenia białek.
- Ponadto Acai zawiera również dobre kwasy tłuszczowe takie jak Omega 6 oraz Omega 9.
Aby otrzymać profesjonalny trening i dietę dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb odwiedź www.profi-dieta.pl
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!