Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Jajka – białko vs całe jajo

Jajka – białko vs całe jajo

Białka jaj kontra całe jaja, co lepsze ? To pytanie od dawna nurtuje wszystkich, którzy chcą ułozyć sobie sami dietę. W tym artykule postaram się Wam to ułatwić.

Jeżeli mówimy o najchudszym źródle białka, pierwsze co mamy na myśli to pierś z kurczaka, chude ryby, białko serwatkowe w postaci suplementu oraz białka jaj. Białko jaja zawiera praktycznie w 100% tylko białko, bez tłuszczy, bez węglowodanów. Jeżeli szukasz źródła białka, z którego cała koloryczość pochodzi tylko z białka to białko jaja jest do tego idealne.

Całe jaja zawierają spore ilości makro i mikro elementów, które głównie znajdują się w żółtku. Żółtko zawiera bardzo dużo witamin oraz minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

100g jaja kurzego zawiera:

Witamina A 487 I.U.
Witamina D 35 I.U.
Witamina E 1 mg
Witamina K 0,3 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,1 mg
Witamina B2 0,5 mg
Witamina B3 (PP) 0,1 mg
Witamina B6 0,1 mg
Kwas foliowy 47 µg
Witamina B12 1,3 µg
Kwas pantotenowy 1,4 mg
Wapń 53 mg
Żelazo 1,8 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 191 mg
Potas 134 mg
Sód 140 mg
Cynk 1,1 mg
Miedź 0,1 mg
Selen 31,7 µg

Całe jaja zawieraja również zdrowe tłuszcze i cholesterol, są one niezbędne do prawidłowej produkcji hormonów w organizmie (np testosteron, który jest dla nas najważniejszy).

W tym momencie muszę odnieść się do cholesterolu, którego tak wszyscy się boimy 🙂 Otóż cholesterol spożyty nie ma wpływu na podniesienie się cholesterolu we krwi u osób zdrowych. Cholesterol jest wytwarzany przez ludzki organizm, w momencie spożywania go z pokarmów organizm autoamtycznie zaczyna go mniej wytwarzać.
Przykładem na to może być badanie, które trwało 14lat, przebadano przez ten czas około 120tys. zdrowych kobiet i mężczyzn, którzy spożywali codziennie jedno lub więcej jajek . Naukowcy stwierdzili, że ryzyko udaru czy ataku serca nie uległo zwiększeniu w porównaniu do osób spożywających mniej niż 1 jajko tygodniowo. Jedynie wśród osób z cukrzycą, które spożywały jedno jajko dziennie zanotowano niewielki wzrost ryzyka rozwoju chorób serca w stosunku do osób, które spożywały je rzadko.

Teraz sami odpowiedzcie sobie na pytanie co lepsze ?

a) Białko         

czy może

b) Białko + zdrowe tłuszcze + witaminy + minerały

Wracając do osób, które stosują dietę pod kątem sylwetkowym, spożywanie całych jaj w posiłku jest jak najbardziej odpowiednie. Musimy jedynie pamiętać o tym żeby starać się omijać połączenie tłuszczy i węglowodanów w znacznych ilościach gdyż takie połączenie wytwarza bardzo dobre środowisko do odkładania się tkanki tłuszczowej.

Więc jak rozwiązać nasz problem ? Najprościej na świecie zrób sobie jajecznicę z 3-5 całych jaj ale nie spożywaj do tego węglowodanów 🙂 – moje ulubione rozwiązanie na pierwszy posiłek dnia, po którym funkcjonuje dużo lepiej niż po standardowej owsiance, lecz o tym zrobię niedługo kolejny artykuł.

Autor artykułu :

Rafał Grad – dietetyk, trener oraz czynny kulturysta

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry