Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Jak pokonać sezon jesienno-zimowy \\ Cześć 3

Jak pokonać sezon jesienno-zimowy \\ Cześć 3

Większość osób jest święcie przekonana, że w okresie zimowym zwiększa się nasze zapotrzebowanie kaloryczne i właśnie tym lubimy sobie tłumaczyć swoje łakomstwo oraz brak dyscypliny w przysłowiowym “trzymaniu diety”. Jak się okazuje, powyższy argument nie ma wiele wspólnego z prawdą. 

  Nasze zapotrzebowanie kaloryczne latem i zimą jest dokładnie takie samo*1, stąd właśnie w tym okresie powinniśmy mądrze dobierać produkty spożywcze. Niestety zima, to także czas świąt, podczas których spożywamy szczególnie dużo potraw tłustych i słodkich, a jednostronna i mało urozmaicona dieta zwiększa podatność naszego organizmu na magazynowanie tłuszczu. Efekt naszych błędów żywieniowych powoduje nie tylko pogorszenie zdrowia, ale często przybieramy sporo na wadze, niwelując tym wysiłek wielomiesięcznych starań i treningów.

 

W okresie jesienno-zimowym musimy zadbać szczególnie o to by w naszej diecie zagościło więcej produktów pełnoziarnisty oraz chudych produktów mlecznych (włączając w to mleko). Nie może również zabraknąć źródła białka zwierzęcego, które znajdziemy w mięsie drobiowym oraz rybach, które podczas zimy powinny być spożywane nawet codziennie. Niedobory witamin i składników mineralnych, które są spowodowane sezonowym brakiem świeżych warzyw i owoców, należy uzupełnić poprzez wypijanie większej ilości soków owocowo-warzywnych. Dobrym wyjściem są również mrożonki. Wbrew powszechnej opinii, mrożone warzywa są zupełnie zdrowe i niemal równie wartościowe jak świeże. Jeśli chodzi o owoce, to jesienią i zimą nie ma problemu z wyborem. Możemy jeść jabłka, a także owoce egzotyczne jak pomarańcze czy grejpfruty.

Pamiętajmy, że warzywa są niskokaloryczne i możemy stosować je jako znakomity “zapychacz” do wszystkich posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo warzywa są znacznym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa istotną rola w procesie trawiennym (przyspiesza usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego i reguluje procesy trawienne) oraz pełnią funkcję odkwaszania naszego organizmu, stąd bardzo ważnym jest, by były one w naszym codziennym odżywianiu.

W zimowej diecie obowiązkowo powinny się znaleźć produkty zawierające magnez i witaminy z grupy B. Niedobory tych składników powodują pogorszenie samopoczucia, które i tak jest obniżone ponurą aurą za oknem i brakiem promieni słonecznych. Magnez wpływa bardzo korzystnie na naszą koncentrację, działa łagodząco na stres i dzięki niemu łatwiej pokonamy zmęczenie oraz oznaki depresji jesienno-zimowej.Bardzo zdrowym źródłem magnezu w diecie są orzechy i migdały. W zimne wieczory powinniśmy się również wspomóc gorącą zieloną herbatą, która jest źródłem flawonoidów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale także wykazują działanieprzeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Ostatnim elementem o którym nie możemy zapomnieć jest spożywanie odpowiedniej ilości wody. I tutaj bardzo ważną informacją jest fakt, że pora roku nie ma żadnego znaczenia na prawidłowe jej  spożycie, które powinno wynosić codziennie dwa i pół litra płynów *2 

1) nie bierzemy pod uwagę różnic kalorycznych wynikających z aktualnego tempa metabolizmu oraz ilości aktywności fizycznej.

2) nie bierzemy pod uwagę różnic spowodowanych wzmożonym wysiłkiem fizycznym, który automatycznie powoduje wzrost spożycia płynów na dzień. 

 

Seria ‘Jak Pokonać sezon zimowy’:

  1. Wstęp
  2. Trening
  3. Dieta
  4. Wspomaganie odporności
  5. Suplementacja
  6. Apetyt

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry