
W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci, choroba wieńcowa stała się główną przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych. Palenie tytoniu, otyłość, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, a ostatnio, wysoki poziom trójglicerydów były związane bezpośrednio z problemami sercowymi.
Czym jest cholesterol i trójglicerydy?
Cholesterol jest niezbędny do produkcji witaminy D, pewnych hormonów i produkcji błon komórkowych. Znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, produkty mleczne i jaja. Trójglicerydy są przechowywane w komórkach tłuszczowych, a później uwalniane z tkanek tłuszczowych, gdy organizm potrzebuje energii między posiłkami. Oba lipidy (tłuszcze) produkowane są przez wątrobę. Niewielkie ilości tych tłuszczów są konieczne, tylko wtedy, gdy ich poziom jest podwyższony stają się niezdrowe.
Dobre nawyki zdrowotne, które obejmują zrównoważoną dietę, ćwiczenia pomagają utrzymać zdrowy poziom tych tłuszczów. Jednak zdrowa dieta nie gwarantuje niskich lub nawet normalnych poziomów dla niektórych osób.
Problem płytki
Wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa prawdopodobieństwo, że tłuszcz zostanie odłożony na powierzchni ścian tętnic. Średnica tętnicy zawężona przyczynia się do zwiększenia ciśnienia krwi. Aby to zrekompensować, serce musi pracować ciężej, aby pompować taką samą objętość krwi przy węższych tętnicach. Kiedy tętnice wieńcowe są oblepione, tym serce dostaje mniej tlenu , tym samym zwiększając ryzyko zawału serca.
Przyczyny wysokiego poziomu trójglicerydów i jego skutek.
Podwyższony poziom trójglicerydów występuje w wysokiej zawartości tłuszczu posiłków. Obniżanie stężenia trójglicerydów jest naturalną reakcją organizmu, w wyniku cyklicznego wzoru wysoki – niski – wysoki – niski. Podwyższone stężenie trójglicerydów jest często związane ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL. Dla niektórych osób, podwyższony poziom może stanowić zagrożenie dla chorób serca.
Przyczyny genetyczne
Choć zdecydowana większość przyczyn wysokiego stężenia trój glicerydów i cholesterolu we krwi nie jest genetyczna, niektóre przypadki mogą być spowodowane schorzeniem genetycznym zaburzającym pracę wątroby. Osoby, u których zdiagnozowano szczególnie wysoki poziom jednego z tych tłuszczów powinny zachęcać genetycznie związanych z członków rodziny, aby przeszli testy na zaburzenia czynności wątroby. Spośród tych osób z wysokim poziomem tłuszczów, szacunkowo jeden z 500 obecnie ma podłoże genetyczne podstawy do ich stanu.
Przyczyny nabyte
Większość z przyczyn podwyższonego stężenia trójglicerydów są nabywane i obejmują: dietę o dużej zawartości tłuszczu lub węglowodanów (cukru), nadmiernego nadużywania alkoholu, egzogenne estrogeny, słabo kontrolowana cukrzyca, i stosowanie beta blokerów lub kortykosteroidów. Kobiety i diabetycy są szczególnie zagrożeni…
Ostatnie badania sugerują, że dieta która podnosi poziom cukru we krwi i poziom insuliny, co skutkuje większą produkcji i magazynowania tłuszczu. To z kolei sprzyja wysokiemu poziomowi trójglicerydów, co może wskazywać, że LDL jest zbyt wysoki, że poziom HDL są zbyt niskie, lub że HDL / LDL stosunek („dobry” do „złego” cholesterolu) jest niższy niż normalnie.
Efekty
Badania wskazują na możliwą korelację pomiędzy podwyższonymi stężeniami trójglicerydów a wysokim ciśnieniem krwi. Nadmiar tego tłuszczu zwiększa stężenie VLDL, które mogą przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi i choroby serca. Obniżenie stężenia trójglicerydów jest to krok który można podjąć, aby zmniejszyć ryzyko zarówno zawału serca (wieńcowy zakrzepicy) i miażdżycy.
Długotrwałe podwyższone stężenie trójglicerydów może również spowodować zapalenie trzustki. Stanem, który może powodować złe wchłanianie składników odżywczych i może prowadzić do cukrzycy. Jak rozwija się zapalenie trzustki, uszkodzenie może rozprzestrzeniać się do innych narządów w tym serca, płuc i nerek. Oczywiście, poza leczeniem wysokiego poziom cholesterolu, obniżanie stężenia trójglicerydów jest niezbędne.
Osiągniecie zdrowego serca
Program który pomoże nam osiągnąć zdrowe serce powinien zawierać:
- nisko tłuszczową dietę
- regularne ćwiczenia
- zmniejszenie stresu
- osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej wagi
- redukcję tkanki tłuszczowej
Utrzymanie zdrowego serca
Twoim celem powinno być stworzenie programu, który obejmie dietę o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i regularnego programu ćwiczeń w celu podniesienia poziomu sprawności fizycznej co przyczyni się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej. Jeśli to konieczne, leki mogą pomóc Ci osiągnąć swoje cele.
Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi jest kluczem do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. Choroby układu krążenia to termin, który obejmuje szereg warunków, które wpływają na serce i naczynia krwionośne. Zwężenie i stwardnienie tętnic i nadciśnienie są przykładami takich warunków.
Twoje długoterminowe cele w celu obniżenia poziomu cholesterolu, to zmniejszenie masy ciała do poziomów docelowych i utrzymanie ich w życiu poprzez dostosowanie diety i regularnego wysiłku fizycznego, jeśli to możliwe, bez leków.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!