Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Kofeina – naturalna vs syntetyczna

Kofeina – naturalna vs syntetyczna

Kofeina jest jedną z najlepiej przebadanych oraz skutecznych substancji wspomagających nasz organizm, poprawiających zdolności wysiłkowe oraz wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej. Jest zarazem jedną z bezpieczniejszych substancji o czym świadczą liczne badania na dużej liczbie populacji. Pochodzenie oraz forma jej występowania może być różna – syntetyczna jako suplement oraz naturalna,  występująca np. w kawie czy herbacie. Która jest lepsza i dlaczego ?

Kofeina – co to jest ?

Kofeina – to chemiczny związek organiczny, alkaloid purynowy, znajdujący się w różnych częściach roślin. Kofeina „kryje” się pod różną postacią, jako teina, gdy pochodzi z herbaty , guaranina gdy pochodzi z guarany lub  mateina  gdy źródłem jest yerba mate.

W naturze kofeina pełni formę pestycydu, toksycznie działając na owady oraz odstraszając gady, ssaki i płazy poprzez swój specyficzny smak. Największe jej stężenia można znaleźć w młodych częściach roślin, np: młodych łodygach lub liściach Coffea arabica.

Kofeina, a ludzki organizm

Przede wszystkim kofeina ma właściwości pobudzające, w drugiej kolejności wpływa na naszą termogenezę (produkcję ciepła). Jej właściwości stymulujące związane są z blokowaniem receptorów adenozynowych występujących w mózgu co pobudza do działania i obniża poziom zmęczenia, co z kolei pozwala trenować dłużej i ciężej. Ponadto przyśpiesza akcję serca, reguluje wykorzystywanie tlenu w organizmie, wpływa na naszą wytrzymałość tlenową, ale także beztlenową. Kreuje również uwalnianie katecholamin z ziarnistości neuronów, co wpływa na przemiany energetyczne zachodzące w ludzkim organizmie i wspomaganie odchudzania.

Syntetyczna czy naturalna ?

W teorii wpływ obu rodzajów kofeiny powinien być taki sam, lecz nie do końca.  W naturze kofeina nie występuje samodzielnie, zazwyczaj działa synergicznie z innymi związkami, które zmieniają jej działanie lub nawet oddziałują na przebieg reakcji biochemicznych. Wspomniane związki to związki fenolowe występujące w herbacie czy kawie. Mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ działają antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie. „Czysta” kofeina ma pewien minus. Uważa się iż obniża wrażliwość insulinową, co może powodować szereg chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca. Ciekawym jest fakt, iż z przeprowadzonych obserwacji wynika, że osoby regularnie spożywające kawę rzadziej chorują na cukrzycę, niż ich rówieśnicy nie przepadający za czarną mocną. Jedną z teorii wyjaśniających owe zjawisko jest pozytywny wpływ związków fenolowych, które korzystnie oddziałują na wrażliwość insulinową oraz niwelują negatywny wpływ kofeiny.

Podsumowując, większość argumentów przemawia za stosowaniem kofeiny w postaci naturalnej, lecz nie ma jednoznacznych badań potwierdzających tą tezę.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry