Multisport Tychy Uczniowska 7 Uvex
2012-10-25 20:14
A  A  A

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

By dobrze zrozumieć omawiany dzisiaj tematu, należy wpierw wytłumaczyć czym są tak naprawdę tłuszcze.

 

Wstęp

Tłuszcze i oleje znajdujące się w pożywieniu składają się głównie z triglicerydów, które z kolei składają się z jednej cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych. Każdy taki kwas tłuszczowy to łańcuch atomów węgla i wodoru z grupą karboksylową (-COOH) na jednym końcu i grupą metylową (-CH3) na drugim.

Powyższe kwasy tłuszczowe dzielimy według ich budowy na trzy grupy:

- kwasy nasycone

- kwasy jednonienasycone

- kwasy wielonienasycone

 

Czym są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe należą do dużej grupy kwasów wielonasyconych i ich "znakiem rozpoznawalnym" jest fakt, iż nasz organizm nie jest wstanie ich wytworzyć, więc muszą zatem pochodzić z pożywienia (stąd potocznie nazywa się je jako "ważniejsze kwasy").

Kwasy te dzielimy na dwie grupy:

1)      Kwas alfa-linolenowy (ALA)

2)      Kwasu linolowy (LA)

 

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe dzielimy na:

  • kwas α-linolenowy ALA (omega-3)
  • kwas dokozaheksaenowy DHA (omega-3)
  • kwas eikozapentaenowy EPA (omega-3)
  • kwas linolowy (omega-6)
  • kwas  γ-linolenowy  (omega-6)
  • kwas arachidonowy (omega-6)

 Z powyższego schematu można zatem wywnioskować, iż ALA należy do kwasów tłuszczowych wielonasyconych z grupy Omega-3.

 

Uwaga:

Kwas alfa-linolenowy w organizmie ludzkim posiada możliwość wytworzenia EPA oraz DHA.

 

Budowa ALA

 Kwas Alfa-Liponowy jest związkiem naturalnie występującym w organizmie roślin, zwierząt i ludzi.  Występuje pod postacią dwóch izomerów, z których tylko jeden R-ALA jest wytwarzany naturalnie przez organizm. Drugi izomer S-ALA jest syntetyzowany chemicznie, natomiast obie formy zawierają tę samą ilość identycznych atomów i różnią się jedynie tym, że są odmiennie rozmieszczone w odpowiednich cząsteczkach.

Tradycyjna synteza chemiczna kwasu Alfa-Liponowego daje mieszaninę właśnie tych dwóch izomerów.

 

  

 Cząsteczka ALA zawiera dokładnie dwa atomy siarki, które mogą podlegać reakcją utleniania bądź redukcji. Pozwala mu to funkcjonować jako koenzym w przemianach kwasu pirogronowego i cyklu Krebsa oraz jako silny antyoksydant.

 

 Wolne rodniki a ALA

 Kwas Alfa-Liponowy może zająć miejsce u boku kwasu askorbinowego (popularna Witamina C) oraz α-tekoferolu (czyli witaminy E), jako składnik pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami.

 Niektóre właściwości ALA odróżniają go od innych antyutleniaczy, dlatego można go określić mianem antyutleniacza uniwersalnego. Neutralizuje on wolne rodniki rozpuszczalne zarówno w wodzie jak i w tłuszczach. Antyutleniacze rozpuszczalne w wodzie są obecne we wnętrzu komórki, natomiast rozpuszczalne w tłuszczach są składnikami błony komórkowej. Obecność Alfa-Liponowy w błonie chroni ją oraz wnętrze komórki przed wolnymi rodnikami.

 Organizm przekształca część kwasu Alfa-Liponowy do kwasu dihydroliponowego (DHLA), który wydaje się być o wiele bardziej skutecznym antyoksydantem. Obie postacie ALA biorą udział w unieszkodliwianiu wolnych rodników, zwłaszcza tych najbardziej niebezpiecznych – hydroksylowych (OH*) i tlenku azotu, które sprzyjają miażdżycy, chorobom neurologicznym, stanom zapalnym i schorzeniom układu oddechowego.

 Oprócz tego ALA odgrywa znaczącą rolę w odnawianiu zasobów innych przeciwutleniaczy, bezpośrednio witaminy C, glutationu i koenzymu Q10, a pośrednio także witaminy E, zwiększając tym samym skuteczność bariery antyoksydacyjne.

 

Dehydrogenaza pirogronianowa a ALA

 ALA stymuluje sekrecję insuliny poprzez bezpośredni wpływ na komórki β-trzustki, jednocześnie wpływa na metabolizm tych komórek oraz samych komórek mięśniowych.

 ALA jest najważniejszym składnikiem enzymatycznego kompleksu dehydrogenazy pirogronianowej, dzięki czemu usprawnia metabolizm energetyczny komórek trzustkowych, czyli mówiąc prostszym językiem ułatwia im produkcję insuliny oraz regenerację. W tkance mięśniowej, wzrost aktywności dehydrogenazy pirogronianowej pod wpływem ALA prowadzi do wzrostu poziomu metabolitów glukozy, zwiększających przepuszczalność błony komórkowej komórek mięśniowych dla aminokwasów jak i kreatyny. Ponieważ dehydrogenaza pirogronianowa jest jednym z najważniejszych kompleksów enzymatycznych metabolizmu tlenowego, ALA może wspomagać wydolność tlenową.

 

 Korzyści z stosowania ALA

  •  poprawa koncentracji i odporności na stres
  • zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę
  • regulacja poziom cukru we krwi
  • zapobieganie schorzeniom wzroku
  • stymulacja produkcji tlenku azotu poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych
  • silna aktywność antyoksydacyjną oraz antybakteryjna
  • poprawa gospodarki lipidowej naskórka

 

 Występowanie ALA

 Tak jak wcześniej wspomniałem Kwas alfa-linolenowy należy do kwasów niezbędnych, a więc oznacza to iż musimy pozyskiwać je z pożywienia, gdyż nasz organizm nie potrafi ich sam syntetyzować (wytworzyć).

 Do najlepszych źródeł kwasu alfa-linolenowego możemy zaliczyć:

  • siemię lniane
  • olej siemienia lnianego
  • olej rzepakowy
  • olej sojowy
  • zielone warzywa (głównie liściaste)
  • orzechy włoskie
  • orzechy brazylisjki
  • kiełki pszenicy

 

Suplementacja ALA:

 Suplementację kwasu alfa-linolenowego poleca się zawodnikom uprawiającym sporty siłowe oraz sporty wytrzymałościowe w celu:

  • podniesienia wydolności tlenowej
  • zwiększenia siły mięśniowej
  • zwiększenia beztłuszczowej masy ciała.

 Proponuje się przyjmowanie 300-600mg kwasu R-alfa-liponowego dziennie w 3 równych dawkach przyjmowanych w trakcie posiłków oraz po treningu wraz z kreatyną.

 Istnieje również druga "szkoła" dawkowania, która poleca większe dawki ALA od 600 do 1200mg również w 3 równych porcjach. 

 

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

 

Wolne rodniki - „szkodniki” w ludzkim ciele

Wolne rodniki są to krótkotrwałe, wysoce reaktywne cząstki, które są w stanie zrobić krzywdę każdej materii oraz każdemu narządowi w organizmie człowi ...czytaj dalej »
Wolne rodniki - „szkodniki”  w ludzkim ciele
2014-09-22

VOXYGEN - LABOTEST USA

VOXYGEN marki LABOTEST USA to odsłona termogenika z najwyższej półki na rynku suplementów diety. ...czytaj dalej »
VOXYGEN - LABOTEST USA
2017-04-28

Europe Sport Power 2017

Europe Sport Power to targi fitness i największe zawody kulturystyczne w Polsce. ...czytaj dalej »
Europe Sport Power 2017
2017-02-14
Powiązane artykuły
Fit sernik na zimno - przepis

Fit sernik na zimno - przepis

Przepis na nisko-węglowodanowy sernik, który sprawdzi się idealnie w okresie redukcji wagi ciała.
2016-12-13 10:47
Stres może przyczyniać się do wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie

Stres może przyczyniać się do wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie

Nie od dziś wiadomo, że stres może przyczyniać się do wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Ale dlaczego tak się dzieje?
2016-11-24 12:20
Gymnema sylvestre - sposób na leczenie cukrzycy, uwrażliwienie organizmu na insulinę i nie tylko ...

Gymnema sylvestre - sposób na leczenie cukrzycy, uwrażliwienie organizmu na insulinę i nie tylko ...

Gymnema sylvestre to naturalnie występujące zioło w Indiach, gdzie stosowane jest w leczeniu cukrzycy oraz przy odchudzaniu.
2016-11-02 14:03
Kilka słów o minerałach

Kilka słów o minerałach

Minerały to związki nieorganiczne, które spełniają wiele niezbędnych funkcji w ludzkim organizmie, są budulcem.
2016-10-27 10:55
Zawody siłowe

Zawody siłowe

W najbliższą sobotę (22.10.2016r.) w dopiero co nowo otwartym sklepie SUPLESHOP'a, w Tychach przy ulicy Uczniowskiej 7, odbędą się zawody si
2016-10-20 15:00
Cukier - biała śmierć

Cukier - biała śmierć

Wiele współczesnych badań wskazuje jasno, że rafinowany cukier może uzależniać jak nie jeden narkotyk. Cukier śmiało można nazwać biała śmie
2016-10-05 10:43
Psychika w sporcie

Psychika w sporcie

Rekordy sportowe są ustalane od początku istnienia każdej z dyscyplin. Dla każdej z dyscyplin rekordy te były pobijane wielokrotnie. W dzisi
2016-09-16 12:47
Woda - ile powinniśmy jej wypijać?

Woda - ile powinniśmy jej wypijać?

Temat ilości wypijania płynów przewija się nieustannie po dziś dzień. Można się z nim spotkać nie tylko na siłowni, salach treningowych, ale
2016-09-12 11:39
Przetrenowanie - fakt czy mit?

Przetrenowanie - fakt czy mit?

Witam wszystkich czytelników bodyinfo.pl oraz muscleinfo.pl. Poruszymy dzisiaj temat przetrenowania. Czy ono faktycznie istnieje? Trzeba na
2016-09-12 11:00
Nie jem po 18stej - stereotypowy mit!

Nie jem po 18stej - stereotypowy mit!

Nie jem po 18stej! - stereotypowy mit, który więcej Nam zaszkodzi, niż pomoże.
2016-09-05 11:03
Witaminy i omega-3 marki Medlabs

Witaminy i omega-3 marki Medlabs

Witam wszystkich czytelników. Dzisiaj zgłębimy temat produktów witaminowych oraz omega-3 marki Medlabs. Jak wiadomo witaminy biorą udział we
2016-08-13 11:59
Odżywki proteinowe marki Medlabs

Odżywki proteinowe marki Medlabs

Sportowe dzień dobry wszystkim. W dzisiejszej publikacji przybliżymy Wam dwa kolejny produkty marki Medlabs - Protein 90 Hybrid oraz 100% Is
2016-08-10 11:09
Wszystko o witaminie C

Wszystko o witaminie C

Witam w kolejnej części artykułów na bodyinfo.pl i muscleinfo.pl. Zapraszam dzisiaj do zgłębienia wiedzy o bardzo istotnej witaminie dla na
2016-08-05 14:29
DIETA CARB BACK LOADING W PIGUŁCE

DIETA CARB BACK LOADING W PIGUŁCE

„Tylne ładowanie węglowodanów ‘’ pod tą dziwnie brzmiącą po polsku nazwą kryje się bardzo ciekawy, coraz bardziej popularny system żywienia
2016-08-02 14:59
wszystko o AMINOKWASACH

wszystko o AMINOKWASACH

Dzisiaj poruszymy temat aminokwasów - organicznych związków chemicznych, które są niezbędnymi "cegiełkami" dla budowy mięśni ale nie tylko.
2016-08-01 11:31
redmonster
Redakcja RedMonster
43-100 Tychy, Uczniowska 7
[email protected]
NIP: 6462632499