Jesteś tutaj
Dom > Nowości > LECIUTKIE CIASTO JAGLANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ – PRZEPIS

LECIUTKIE CIASTO JAGLANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ – PRZEPIS

LECIUTKIE CIASTO JAGLANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ
???

1 kawałek to 84 kcal ?

??????

Składniki na ciasto:
-100 g suchej kaszy jaglanej
-80 g erytrytolu zmielonego na pył
-4 jajka
-50 g mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zblendować z kaszą, erytrytolem i mąką kokosową. Białka ubić na sztywno i połączyć obydwie masy za pomocą miksera, na najmniejszych obrotach. Ciasto przełożyć na duża blaszkę do pieczenia (dosyć cienko ok 1-2 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (można lekko przesmarować olejem kokosowym). Piec ok 20 min w 170 stopniach. Przestudzić.

Składniki na piankę truskawkową
-350 g truskawek
-3 łyżki zmielonego na pył erytrytolu (zależy od słodkości truskawek)
-180 g jogurtu naturalnego
-3 czubate łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Truskawki zblendować z jogurtem i erytrytolem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połączyć z masą truskawkową. Włożyć do lodówki na ok 30 min aby masa zaczęła tężeć.

Ciasto przekroić na pół. Na 1 połowę nałożyć masę truskawkową, a następnie przykryć drugą połową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia pianki owocowej.

Ciasto podzieliłam na 12 kawałków

1 kawałek to:
84kcal, 4g białka, 3g tłuszczu, 10g węglowodanów
MNIAM!

 

Autor: Daria Szefer

https://www.facebook.com/TrainYourDiet/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry