Jesteś tutaj
Dom > Nowości > MAKARON RYŻOWY W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

MAKARON RYŻOWY W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

MAKARON RYŻOWY W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM (ok 4 porcje)😋

➡️Składniki:
-300 g makaronu ryżowego
-400 g piersi z kurczaka/ indyka
-1 duża cebula
-1 duża marchew
-0,5 papryki czerwonej (zielona też może być )
-1/2 cukinii
-200 g pieczarek
-5 g oleju kokosowego
-1 łyżeczka miodu
-2 łyżki sosu sojowego

➡️Sos słodko-kwaśny:
-1 szklanka wody
-1 łyżka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
-4 łyżki octu ryżowego
-2 łyżki ksylitolu
-1 łyżka sosu sojowego
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
-3 duże ząbki czosnku
-szczypta soli

➡️Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki, paprykę w drobną kosteczkę, pieczarki w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w paski i dodajemy miód i sos sojowy (marynujemy i odstawiamy na ok 15 minut).

Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy wodę, ocet, ksylitol, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, mieszamy, zagotowujemy, zalewamy sos mąką wymieszana z wodą (ok. 30 ml), gotujemy aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy marchew, paprykę i pieczarki, smażymy do miękkości warzyw. Kurczaka smażymy na osobnej patelni, następnie dodajemy do warzyw. Na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym i doprawiamy do smaku ostrą/słodką papryką, pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy w miseczkach.

Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry