Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Metale ciężkie i pestycydy

Metale ciężkie i pestycydy


IARC (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER) zakwalifikowała metale ciężkie jako rakotwórcze, powodujące mutację białek …..
➡️➡️

a) METALE CIĘŻKIE

Metale ciężkie to zbiór metali i półmetali, które charakteryzują się dużą gęstością oraz często właściwościami toksycznymi. Są to substancje, których masa cząsteczkowa jest większa od 3,5 g/cm 3 a ich liczba atomowa jest większa od 20 mmol. Metale ciężkie wykazują właściwości redukcyjne, mogą one promować powstawanie wolnych rodników. Są to pierwiastki takie jak:
-Hg (Rtęć)
-Ar ( Argon)
-Mn (Mangan)
-Pb (Ołów)
-Ba (Bar)
-Se (Selen)
-Ta (Tantal)
-As (Arsen)
-Zn (Cynk)
-Ni (Nikiel)

Substancje te mają zdolności do kumulowania się w naszym organizmie. W tkance tłuszczowe, w kościach, w tkance łącznej.
Metale ciężkie w naszym pożywieniu pojawiają się z tak zwanego łańcucha troficznego. Toksyny i substancje powstałe w wyniku działalności człowieka, spalanie odpadów, składowanie odpadów, elektrownie, chemtrials, nawozy sztuczne itp. Wszystkie metale ciężkie powstałe w wyniku tej działalności opadają na ziemie i w nią wnikają.
⬇️
Następnie rośliny rosnące w takich glebach są już w mniejszym lub większym stopniu skażone metalami ciężkimi. Kolejnym etapem są zwierzęta, które zjadają już skażone rośliny same stają się ‘nosicielami’ oczywiście już mniejszej ale ciągle jakiejś ilości tych oto metali. Zwierzęta również kumulują w sobie pewne ilości tych pierwiastków. Ostatnim, końcowym etapem tego łańcucha jesteśmy my – ludzie. Zjadamy i rośliny i zwierzęta i stajemy się ostatnim ogniwem tego łańcucha.
⬇️
Okres połowicznego rozpadu metali ciężkich to ok 20-30 lat, zależnie od pierwiastka, dlatego są one dla nas tak szkodliwe ponieważ możliwość ich kumulacji jest ogromna. W ciekawym doświadczeniu badano kości osób z lat osiemdziesiątych i zawierały one aż tysiąc razy więcej ołowiu niż te od osób z lat dwudziestych ubiegłego wieku.
⬇️
IARC (INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER) zakwalifikowała metale ciężkie jako rakotwórcze, powodujące mutację białek.  Ponadto prowadzą do zaburzenie powstawania energii.

Metale ciężkie w nadmiarze potrafią wyłączać enzymy w naszym organizmie, prowadząc do różnego rodzaju patologii.


b) PESTYCYDY

Ogólna nazwa związków służących do poprawy jakości upraw roślin. Możemy wydzielić takie pestycydy jak:
– Fungicydy – grzybobójcze
– Algicydy – glonobójcze
– Bakteriocydy – bakteriobójcze
– Herbicydy – chwastobójcze
– Arborycydy – służące niszczeniu zbędnych krzewów i drzew

Istnieje jeszcze wiele innych odmian pestycydów np. te do usuwania liści, kwiatów, do wysuszania roślin, zwabiające owady, odstraszające owady itd.
Niegdyś pestycydy były substancjami naturalnymi, pierwszym z nich był wywar z tytoniu służący odstraszaniu mszyc. Jednakże dzisiaj mamy do czynienia tylko i wyłącznie z substancjami pochodzenia sztucznego, chemicznego
⬇️
Glifosat to związek chemiczne z grupy fosfonianów, jeden z składników najbardziej znanego Roundupu. Jest to najczęściej używany środek ‘ochrony’ roślin na świecie.
⬇️
„W październiku, posłowie do Parlamentu Europejskiego, zgłosili się na badanie moczu, aby sprawdzić, czy glifosat jest obecny w ich organizmie. 48 eurodeputowanych z 13 krajów UE wzięło udział w badaniu. Według testu ELISA z akredytowanego laboratorium Biocheck w Niemczech:

„Wszyscy uczestnicy badania mieli w wydalanym moczu glifosat.” Średnia zawartość glifosatu w moczu posłów wyniosła 1,7 mikrograma / 1 litr i była 17 razy wyższa niż norma europejską dla wody pitnej (0,1 mikrograma / litr) „

„Pogrupowano również osoby według zawartości glifosatu w moczu a stanem ich zdrowia. Osoby przewlekle chore miały znacznie wyższy poziom glifosatu w moczu niż osoby zdrowe. Glifosat (główny składnik Roundupu) był istotnie wyższy u osób, które spożywały konwencjonalną żywność w porównaniu z osobami, które spożywały żywność ekologiczną. ”
Krüger M, Schledorn P, Schrödl W, Hoppe HW, Lutz W, et al. (2014) Detection of Glyphosate Residues in Animals and Humans. J Environ Anal Toxicol 4: 210
⬇️
W roku 2015 działający w ramach WHO , IARC stwierdziło, że nie ma bezpiecznej dla człowieka dawki Glifosatu i jest on potencjalnie rakotwórczy. Ostre zatrucia najczęściej wywołują pestycydy z grupy insektycydów fosforanoorganicznych i fungicydów rtęcioorganicznych.

Pestycydy to kolejne substancje zagrażające naszemu zdrowiu, z którymi tak naprawdę nie możemy sobie poradzić. Możemy wybierać żywność ekologiczną, lecz skąd pewność, że ona nie jest opryskiwana. Nie ma jej. Najrozsądniejszym wydaje się chronienie małych rodzimych gospodarstw z certyfikatami EKO i wspieranie ich przez zakupy u gospodarza a nie w dużym markecie. Sytuacja wydaje się bez wyjścia i dość smutna w miastach.
⬇️
⬇️
⬇️
Dość ciekawy wydaje się również raport wydany przez Food Democracy Now, dotyczący działania Roundupu
(zdjęcie z zawartościami glifosatu w produktach)

Pełny raport znajdziemy pod linkiem – http://www.greensign.pl/…/FDN_Glyphosate_FoodTesting_Report…

 

➡️Rysunek 1 – Obraz przedstawia w jaki sposób substancja dostaje się do organizmu

➡️Rysunek 2 – raport wydany przez Food Democracy Now, dotyczący działania Roundupu. I zawartości Glifosatu w poszczególnych produktach

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry