Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Mleko – tanie i korzystne źródło wapnia

Mleko – tanie i korzystne źródło wapnia

Mleko stanowi najłatwiejsze, najtańsze i najkorzystniejsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie produktów przetworzonych z niego zgodnie z normami żywienia zaspakaja niemal 100% zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Wapń odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka, a jednocześnie wraz z fosforem stanowi najważniejszy nieorganiczny materiał budulcowy tkanki kostnej i zębów. Odpowiednia ilość wapnia dostarczana do naszego organizmu zmniejsza ryzyko chorób takich, jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca oraz kamica nerkowa. Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 1 kg wapnia, z czego 99% znajduje się w kościach i zębach. Wapń musi być codziennie dostarczany do organizmu ludzkiego, bowiem codziennie tracony jest w wyniku różnych procesów fizjologicznych (wydalany jest w kale, moczu i pocie). Fakt, iż mleko czy mleczne napoje fermentowane są niezastąpionym źródłem wapnia, związany jest nie tylko z dużą ilością tego składnika, ale także z jego wysoką biodostępnością (przyswajalność oznaczająca procentowy stopień wchłonięcia wapnia z pożywienia). Zawartość wapnia w mleku i mlecznych produktach fermentowanych wynosi średnio 0,12% i nie zależy od zawartości tłuszczu. Natomiast sery żółte zawierają około 0,8 do 1% tego cennego pierwiastka. Dwie szklanki mleka dziennie dostarczają 600 mg wapnia, co pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania  na wapń u osób z podwyższonym ryzykiem niedoboru lun w 70% u osób z normalnym zapotrzebowaniem na ten składnik. Jeśli chodzi o twaróg, to około 80% wapnia w procesie jego wyrobu przechodzi do serwatki, dlatego zawiera on 5 – 6 razy mniej wapnia niż ser żółty. Podobnie jest z masłem, które praktycznie wapnia nie zawiera.

 

                                      

 

Zapotrzebowanie na wapń u ludzi w zależności od płci i wieku:

Grupa ludności (płeć i wiek)

Wapń mg/osobę/dzień

Niemowlęta do 6 miesiąca życia

600

Niemowlęta do roku

800

Dzieci 1 – 3 lat

800 – 1000

Dzieci 4 – 9 lat

800

Dziewczęta 10 – 18 lat

1200

Chłopcy 10 – 18 lat

1200

Kobiety 19 – 25 lat

1200

Kobiety 26 – 60 lat

900

Kobiety powyżej 60 lat                           

1100

Kobiety ciężarne i karmiące

1200 – 1500

Mężczyźni 19 – 25 lat

1200

Mężczyźni 26 – 60 lat

900

Mężczyźni powyżej 60 lat

900

 

 

Zawartość wapnia w wybranych produktach:

Produkt spożywczy

Ilość

Zawartość wapnia (mg)

Mleko 3,2%

1 duża szklanka (1/4 l)

295

Mleko 1,5%

1 duża szklanka (1/4 l)

300

Jogurt owocowy

1 opakowanie (175 g)

231

Kefir

1 opakowanie (175 g)

180

Ser żółty

1 plasterek (20 g)

106 – 173

Ser twarogowy

1 plasterek (50 g)

48

Serek waniliowy homogenizowany

1 opakowanie (150 g)

127,5

Dodaj komentarz

Do góry