
Mleko stanowi najłatwiejsze, najtańsze i najkorzystniejsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Picie mleka i spożywanie produktów przetworzonych z niego zgodnie z normami żywienia zaspakaja niemal 100% zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Wapń odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka, a jednocześnie wraz z fosforem stanowi najważniejszy nieorganiczny materiał budulcowy tkanki kostnej i zębów. Odpowiednia ilość wapnia dostarczana do naszego organizmu zmniejsza ryzyko chorób takich, jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca oraz kamica nerkowa. Organizm dorosłego człowieka zawiera ok. 1 kg wapnia, z czego 99% znajduje się w kościach i zębach. Wapń musi być codziennie dostarczany do organizmu ludzkiego, bowiem codziennie tracony jest w wyniku różnych procesów fizjologicznych (wydalany jest w kale, moczu i pocie). Fakt, iż mleko czy mleczne napoje fermentowane są niezastąpionym źródłem wapnia, związany jest nie tylko z dużą ilością tego składnika, ale także z jego wysoką biodostępnością (przyswajalność oznaczająca procentowy stopień wchłonięcia wapnia z pożywienia). Zawartość wapnia w mleku i mlecznych produktach fermentowanych wynosi średnio 0,12% i nie zależy od zawartości tłuszczu. Natomiast sery żółte zawierają około 0,8 do 1% tego cennego pierwiastka. Dwie szklanki mleka dziennie dostarczają 600 mg wapnia, co pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na wapń u osób z podwyższonym ryzykiem niedoboru lun w 70% u osób z normalnym zapotrzebowaniem na ten składnik. Jeśli chodzi o twaróg, to około 80% wapnia w procesie jego wyrobu przechodzi do serwatki, dlatego zawiera on 5 – 6 razy mniej wapnia niż ser żółty. Podobnie jest z masłem, które praktycznie wapnia nie zawiera.
Zapotrzebowanie na wapń u ludzi w zależności od płci i wieku:
Grupa ludności (płeć i wiek) |
Wapń mg/osobę/dzień |
Niemowlęta do 6 miesiąca życia |
600 |
Niemowlęta do roku |
800 |
Dzieci 1 – 3 lat |
800 – 1000 |
Dzieci 4 – 9 lat |
800 |
Dziewczęta 10 – 18 lat |
1200 |
Chłopcy 10 – 18 lat |
1200 |
Kobiety 19 – 25 lat |
1200 |
Kobiety 26 – 60 lat |
900 |
Kobiety powyżej 60 lat |
1100 |
Kobiety ciężarne i karmiące |
1200 – 1500 |
Mężczyźni 19 – 25 lat |
1200 |
Mężczyźni 26 – 60 lat |
900 |
Mężczyźni powyżej 60 lat |
900 |
Zawartość wapnia w wybranych produktach:
Produkt spożywczy |
Ilość |
Zawartość wapnia (mg) |
Mleko 3,2% |
1 duża szklanka (1/4 l) |
295 |
Mleko 1,5% |
1 duża szklanka (1/4 l) |
300 |
Jogurt owocowy |
1 opakowanie (175 g) |
231 |
Kefir |
1 opakowanie (175 g) |
180 |
Ser żółty |
1 plasterek (20 g) |
106 – 173 |
Ser twarogowy |
1 plasterek (50 g) |
48 |
Serek waniliowy homogenizowany |
1 opakowanie (150 g) |
127,5 |
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!