Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Mrożonki – TAK czy NIE?

Mrożonki – TAK czy NIE?

Bardzo często, nie wiem z jakiego powodu wiele osób unika mrożonek.

Tak naprawdę mrożone warzywa czy owoce są świetną alternatywą dla ich świeżych odpowiedników, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Jeśli mrożonka jest zamrażana i odmrażana we właściwy sposób, straty wartości odżywczych są minimalne!
Owoce najlepiej jest rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Z warzywami najlepiej postępować jak w przypadku warzyw na patelnie, czyli poddajemy je obróbce bez wcześniejszego rozmrażania.

???????
Jakich mrożonek lepiej nie kupować?

Warto zwrócić uwagę na temperaturą zamrażalki w sklepie. Powinny być one wyposażone w termometr. Optymalna temperatura to -18 stopni. Oczywiści chłodnia nie może być brudna oraz za bardzo wypełniona.

-Bardzo ważne! Zawartość opakowania powinna poruszać się luźno. Zbite owoce/warzywa w ,,bryłki” mogą świadczyć o tym, iż dany produkt był kilkakrotnie rozmrażany i zamrażany np. przez niewłaściwe warunki transportu.

Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty. W składzie powinny znajdować się tylko warzywa/owoce, ewentualnie przyprawy. Warto czytać etykiety!

Dla utrzymania względnie wysokiej, ostatecznej wartości odżywczej zamrożonych produktów, bardzo ważny jest sposób ich rozmrażania. Owoce najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej albo w lodówce. Jednak jeśli chodzi o warzywa, najlepiej od razu przystąpić do obróbki termicznej, czyli postępować jak z klasycznymi „warzywami na patelnię”, bez wstępnego rozmrażania.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry