Jesteś tutaj
Dom > Bieganie > OWOCE W DIECIE . JAK TO JEST ? KIEDY I JAK CZĘSTO JE SPOŻYWAĆ ?

OWOCE W DIECIE . JAK TO JEST ? KIEDY I JAK CZĘSTO JE SPOŻYWAĆ ?

OWOCE W DIECIE . JAK TO JEST ?
Owoce na diecie – jak to jest? Można jeść czy nie można? Jak można to ile? I właściwie czemu tyle szumu w prasie, internecie i mediach masowych odnośnie owoców?

CO MAJĄ W SOBIE OWOCE ?
Zacząć trzeba od tego co owoc w sobie ma czyli co jest w środku. Wyobraź sobie, że masz w ręku jakiś owoc. Na taki owoc składają się:
węglowodany czyli glukoza, fruktoza i sacharoza czyli cukry, które są obecne w różnych ilościach w owocach – dlatego owoc owocowi nigdy nie jest równy (tabela niżej obrazuje ilość węglowodanów ogółem w poszczególnych owocach na 100g)
niewielkie ilości białka i tłuszczów, woda,błonnik pokarmowy czyli takie cudo co to się nie trawi w przewodzie pokarmowym, ale robi dużo dobrego dla zdrowia ?związki aktywne np.flawonoidy, antocyjany (odpowiedzialne są m.in. za kolor danego owocu, ale także wykazują szereg właściwości prozdrowotnych)

CZY OD FRUKTOZY SIĘ TYJE ?

Owoce zyskały złą sławę właśnie przez cukier owocowy nazywany fruktozą. Fruktoza z uwagi na nieco inny sposób metabolizowania przez organizm niż glukoza, została powiązana między innymi z przyspieszonym otłuszczaniem wątroby i szybszym „zamienianiem się” w tkankę tłuszczową.Fruktoza bowiem trafia od razu z jelit do wątroby (nie powoduje więc w związku z tym też wzrostu poziomu insuliny)

OWOCE KTORĘ POMOGĄ W REDUKCJI MASY CIAŁA !
1. Opuncja figowa – hamuje uczucie głodu
Opuncja figowa to owoc tego kaktusa hamuje uczucie głodu, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i ma działanie odtruwające. W Meksyku, gdzie opuncja ta jest uprawiana, znajduje zastosowanie w okładaniu ran, leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych i obniżaniu poziomu glukozy we krwi u chorujących na cukrzycę. Owoce można jeść na surowo, w przetworach, przygotowywać z nich sok, są też składnikiem herbat. Wyciąg z nich znajduje się w preparatach wspomagających odchudzanie.

2. Grejpfrut – pobudza spalanie tłuszczów
Grejpfrut oprócz tego, że jest orzeźwiającym owocem bogatym w witaminy i minerały, ma również właściwości odchudzające. Pobudza spalanie tłuszczów, usprawnia przemianę materii, a dzięki zawartości pektyn poprawia pracę jelit, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową oraz pomaga usunąć toksyny. Zaletą grejpfruta jest też to, że ma niski indeks glikemiczny – po jego zjedzeniu cukier jest stopniowo uwalniany, co zapobiega napadom głodu.

3. Papaja – pomaga usunąć toksyny
Papaja swoje działanie odchudzające zawdzięcza papainie. To enzym, który poprawia proces trawienia, przyśpiesza spalanie białek i tkanki tłuszczowej. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn. Papaja dzięki korzystnemu działaniu na układ pokarmowy pomoże też przy wzdęciach, zaparciach czy nadkwasocie.

4. Ananas – usprawnia trawienie
Zawarty w ananasie enzym bromelina (bromelaina) rozkłada białko, a więc usprawnia trawienie. Dodatkowo rewelacyjnie sprawdza się przy problemach z cellulitem, ponieważ bromelina leczy proces zapalny, a dzięki temu pomaga usuwać tkankę cellulitową. W ananasie jest też sporo błonnika, który reguluje pracę jelit. Dobroczynne działanie (i mniej kalorii) mają świeże owoce, a nie te z puszki.

ILE PORCJI OWOCOW POWINNYŚMY JEŚĆ DZIENNIE ?
Rekomendacje mówią o tym, aby spożywać minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, ale kiedy przyjrzymy się nowej piramidzie żywienia zobaczymy, że piętro zajmowane przez owoce i warzywa nie jest podzielone równo na połowę. Owoce zajmują mniej więcej 1/4 tego pola. Oznacza to, że warzywa powinny dominować w naszych jadłospisach. Po owoce w większości przypadków możemy sięgać 1-2 razy dziennie.Rzecz jasna to, ile owoców trafi do naszego jadłospisu w ciągu dnia, w dużej mierze zależy od poziomu naszej aktywności fizycznej, tego, jakie owoce wybieramy i tego, czy nie mamy przeciwwskazań do włączenia ich do diety. Z wiadomych względów w diecie sportowca może pojawić się o wiele więcej owoców niż w diecie osoby, która prowadzi całkowicie „osiadły” tryb życia. Sportowcy jedzą bowiem o kilkaset, a czasami nawet kilka tysięcy kilokalorii więcej każdego dnia, a dodatkowo cechują się o wiele lepszą wrażliwością insulinową, co sprawia, że mogą sobie pozwolić na większe ilości owoców (także owoców suszonych) każdego dnia. To samo dotyczy osób, które wykonują ciężką pracę fizyczną.

KIEDY JEŚĆ OWOCE ?
Mitem jest to, że owoce można jeść tylko rano. Zapomnijcie o tym raz na zawsze. Warto jednak spożywać je okołotreningowo lub podczas pracy fizycznej. Jeśli zatem trenujecie rano, owsianka na drugie śniadanie będzie dobrym pomysłem, ale jeśli wieczorem, to zostawcie sobie zaplanowaną porcję owoców na posiłek przed snem. Ułatwi zasypianie, pomoże zregenerować glikogen mięśniowy i na pewno nie spowoduje tycia. Po intensywnym treningu organizm jest bowiem skoncentrowany na regeneracji i wzmocnieniu mięśni. W przypadku dzieci, które ćwiczą w szkole, owoce jako element drugiego śniadania są jak najbardziej w porządku.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry