
Deser jest pyszny, lekki i niskokaloryczny. Zamiast borówek możemy użyć innych owoców jak truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny.
?
?
?
PANNACOTTA Z CHIA?
?
➡Składniki ( 4 porcje ):
Warstwa biała:
-400 g jogurtu naturalnego
-3 łyżeczki nasion chia
-kilka kropel cytryny
-łyżka żelatyny
-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
-garść borówek
➡Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z chia i zmielonym na pył erytrytolem, dodać sok z cytryny i odstawić do lodówki na min. 30 min. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z masą jogurtową. Do filiżanek lub małych miseczek wrzucamy kilka borówek i zalewamy jogurtem z chia. Odstawiamy do lodówki.
➡Warstwa borówkowa:
-150 g borówek
-łyżeczka żelatyny
-kilka kropel cytryny
-ewentualnie słodzidło do smaku
➡Sposób przygotowania:
Borówki zblendować, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Połączyć z borówkami. Na lekko stężałą białą warstwę wlewamy masę borówkową i pozostawiamy do stężenia w lodówce.
Smacznego
?
?
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!