Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Papryka Cayenne

Papryka Cayenne

Cayenne to bardzo ostra papryka, z której produkuje się przede wszystkim pieprz kajeński.

Cayenne jest wyrabiana z rocznej papryki i posiada bardzo intensywny zapach oraz smak. Jako roślina nie ma nic wspólnego z rodziną pieprzowatych, a oryginalną nazwę nadano jej tylko z racji ostrego smaku owoców. Bardzo ciekawym faktem jest również to iż jej nazwa pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej – Kajenna.

Przez setki lat papryka Cayenne była używana, nie tylko jako przyprawa kuchenna ale także jako doskonałe lekarstwo w medycynie naturalnej oraz zielarstwie – zwalczała ona wiele infekcji, zapobiegała reumatyzmowi, artretyzmowi czy nawet depresji. 

 

Zastosowanie zdrowotne:

  • obniża poziom cholesterolu
  • zwiększa przepływ krwi ( w szczególności w naczyniach włosowatych, które znajdują pod powierzchnią skóry)
  • działa przeciwko grypie i przeziębieniu (pomaga w oczyszczaniu śluzu z górnych dróg oddechowych oraz zatok)
  • łagodzi ból  (zawiera kapsaicynę, która działa min. na receptory bólu (tzw. nocyceptory), dlatego często stosowana jest jako lec znieczulający i łagodzący ból)
  • łagodzi stan zapalny skóry po zbyt intensywnym opalaniu
  • wspomaga usuwanie toksycznych związków z płuc
  • poprawia ukrwienie płuc oraz oskrzeli u osób chorych na astmę oraz alergie wziewną
  • neutralizuje toksyczne związki spowodowane paleniem papierosów
  • pobudza soki trawienne do posiłku

Zdarza się również zastosowanie Cayenne w medycynie naturalnej – głównie w przypadku dolegliwości związanych z bólem brzucha lub chorobami układu krążenia.

 

Zastosowanie u osób aktywnych fizycznie:

  • Cayenne jako pieprz kajeński przyspiesza przemianę materii
  • Zawiera również alkaloid o nazwie kapsaicyna, który jest odpowiedzialny za właściwości antyoksydacyjne
  • kapsaicyna wpływa także na produkcję Epinefryny oraz Norepinefryny (związków które ograniczają łaknienie i nasilają termogenezę)
  • jako składnik bardzo często jest dodatkiem suplementów, mających na celu wspomaganie redukcji, czyli w tzw. spalaczach tłuszczu.

  

Nadmiar

Wszystko jest dla ludzi, natomiast również w przypadku pieprzu Cayenne należy zachować umiar w jego stosowaniu. Niestety, ale ta ostra przyprawa w nadmiernych ilościach spowoduje podrażnienie naszego przewodu pokarmowego oraz błon śluzowych.

 

Ciekawostka

Spożywanie Cayenne w ciepłe i gorące dni, może powodować schładzanie organizmu. 
Powyższa ciekawostka, może wyjaśniać fakt, dlaczego ludzie mieszkający w ciepłych krajach używają ostrych papryk do swoich posiłków.

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

www.profi-dieta.pl

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry