
Cayenne to bardzo ostra papryka, z której produkuje się przede wszystkim pieprz kajeński.
Cayenne jest wyrabiana z rocznej papryki i posiada bardzo intensywny zapach oraz smak. Jako roślina nie ma nic wspólnego z rodziną pieprzowatych, a oryginalną nazwę nadano jej tylko z racji ostrego smaku owoców. Bardzo ciekawym faktem jest również to iż jej nazwa pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej – Kajenna.
Przez setki lat papryka Cayenne była używana, nie tylko jako przyprawa kuchenna ale także jako doskonałe lekarstwo w medycynie naturalnej oraz zielarstwie – zwalczała ona wiele infekcji, zapobiegała reumatyzmowi, artretyzmowi czy nawet depresji.
Zastosowanie zdrowotne:
- obniża poziom cholesterolu
- zwiększa przepływ krwi ( w szczególności w naczyniach włosowatych, które znajdują pod powierzchnią skóry)
- działa przeciwko grypie i przeziębieniu (pomaga w oczyszczaniu śluzu z górnych dróg oddechowych oraz zatok)
- łagodzi ból (zawiera kapsaicynę, która działa min. na receptory bólu (tzw. nocyceptory), dlatego często stosowana jest jako lec znieczulający i łagodzący ból)
- łagodzi stan zapalny skóry po zbyt intensywnym opalaniu
- wspomaga usuwanie toksycznych związków z płuc
- poprawia ukrwienie płuc oraz oskrzeli u osób chorych na astmę oraz alergie wziewną
- neutralizuje toksyczne związki spowodowane paleniem papierosów
- pobudza soki trawienne do posiłku
Zdarza się również zastosowanie Cayenne w medycynie naturalnej – głównie w przypadku dolegliwości związanych z bólem brzucha lub chorobami układu krążenia.
Zastosowanie u osób aktywnych fizycznie:
- Cayenne jako pieprz kajeński przyspiesza przemianę materii
- Zawiera również alkaloid o nazwie kapsaicyna, który jest odpowiedzialny za właściwości antyoksydacyjne
- kapsaicyna wpływa także na produkcję Epinefryny oraz Norepinefryny (związków które ograniczają łaknienie i nasilają termogenezę)
- jako składnik bardzo często jest dodatkiem suplementów, mających na celu wspomaganie redukcji, czyli w tzw. spalaczach tłuszczu.
Nadmiar
Wszystko jest dla ludzi, natomiast również w przypadku pieprzu Cayenne należy zachować umiar w jego stosowaniu. Niestety, ale ta ostra przyprawa w nadmiernych ilościach spowoduje podrażnienie naszego przewodu pokarmowego oraz błon śluzowych.
Ciekawostka
Spożywanie Cayenne w ciepłe i gorące dni, może powodować schładzanie organizmu.
Powyższa ciekawostka, może wyjaśniać fakt, dlaczego ludzie mieszkający w ciepłych krajach używają ostrych papryk do swoich posiłków.
Dietetyk Sportowy
Tomasz Mrowiec
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!