Jesteś tutaj
Dom > Zdrowie > Picie alkoholu jest zdrowe! Gdy pijesz czerwone wino

Picie alkoholu jest zdrowe! Gdy pijesz czerwone wino

Czerwone wino to nie tylko wyjątkowy smak i wspaniały zapach. Od lat 90tych już wiemy, że picie czerwonego winna w rozsądnych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Czerwone wino zawiera flawonoidy chroniące organizm przed miażdżycą i zakrzepami. Substancje te przeciwdziałają utlenianiu się cholesterolu LDL, dbając także aby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.

Czerwone wino zawiera silne przeciwutleniacze – resweratrol i kwercetyna, które chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jego stężenie jest trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy – aspiryna, rozrzedza krew. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

W 100 gramach czerwonego wina występuje około 55 miligramów taniny, 20 miligramów katechiny i 20 miligramów antocyjanidyny. Flawonoidy wiążą jony żelaza i zapobiegają utlenieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych. We Francji, w regionach gdzie występuje duże spożycie czerwonego wina, zachorowalność na choroby miażdżycowe jest o wiele mniejsza niż w regionach, gdzie spożywa się duże ilości tłuszczów.

Zawarte w czerwonym winie garbniki, wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego. Garbniki spożywane podczas posiłków, zwiększają wydzielanie się śliny i zwiększają produkcję enzymów trawiennych. Poprawiają one także ukrwienie układu pokarmowego, dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie m.in. kwas cynamonowy, sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Badania przeprowadzone w latach 90tych wykazały, że Francuzi umierają na choroby serca najrzadziej na świecie, ze względu na systematycznie, ale w niewielkich ilościach spożywanie czerwonego wina.  

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry