Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Przepis na pyszny pasztet z soczewicy

Przepis na pyszny pasztet z soczewicy

PASZTET Z SOCZEWICY

Przedstawiam Wam przepis na pyszny pasztet z soczewicy. Świetny dodatek do pieczywa. Myślę, że większość nie zorientowałaby się jaki jest główny składnik pasztetu

👌Zdecydowanie polecam!👌

Składniki na klasyczną keksówkę:
Płatki kukurydziane: 40 g
Cebula: 2 sztuki (200 g)
Marchew : 200 g
Olej rzepakowy, uniwersalny: 2 łyżki (20 ml)
Pieczarka uprawna: 200 g
Pietruszka, korzeń: 1 sztuka (80 g)
Soczewica czerwona: 300 g
Przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, curry

Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, pokrój na większe kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem 10 ml oleju. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do cebuli. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmażaj, następnie ostudź. Przestudzone warzywa, soczewicę oraz pieczarki z cebulą zblenduj blenderem. Masę wymieszaj, dodaj pokruszone płatki kukurydziane i resztę oleju. Przypraw do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz czosnkiem i curry. Dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej przygotowany pasztet i wyrównaj. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut (do lekkiego zarumienienia).

Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry