Jesteś tutaj
Dom > Nowości > PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Z tuczonymi ziemniakami – idealne połączenie ?

Składniki na 15 klopsików:
-500 g miesa mielonego z indyka
-1 jajko
-1/2 małej cebuli
-10 g otręb owsianych
-500 g przecieru pomidorowego (passata)
-3/4 szklanki wywaru warzywnego
-10 g mąki pełnoziarnistej
-2 ząbki czosnki
-sól, pieprz, oregano, bazylia, ostra papryka

Sposób przygotowania:
Zaczynam od ugotowania wywaru (woda, kawałem marchewki, pietruszki, pora, selera, listek bobkowy, ziele angielskie). Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem i drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Z mięsa zrobić kulki, a następnie wrzucić je do gotującej wody. Gotować ok. 10 minut.
Passatę wymieszać z wywarem, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylię, ostrą paprykę i chwilę gotować. Sos zagęścić mąką. Dodać pulpeciki i gotować ok. 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecamy z ubitymi ziemniakami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry