Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Równowaga kwasowo zasadowa

Równowaga kwasowo zasadowa

Czym jest równowaga kwasowo zasadowa? Jaki wpływ na samopoczucie i stan zdrowia ma odżywianie? Jak się prawidłowo odżywiać?

Na pytania te w poniższym tekście odpowiada specjalista do spraw żywienia i treningu Rafał Grad, pracujący w jednym z największych sklepów z odżywkami w Polsce -SupleShop w Tychach – http://www.supleshop.pl/.

 

Zapraszamy do lektury!

 

 

 

 

Co to jest równowaga kwasowo zasadowa?

Równowaga kwasowo zasadowa  to stan organizmu, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Dzięki czemu mamy odpowiednie pH i nasze procesy życiowe przebiegają we właściwy sposób.

Współczynnik pH jest to miara kwasowości lub zasadowości danego roztworu – optymalne pH krwi dla większości procesów przemiany materii to 7,35-7,45.

 

Głównym powodem kwasicy są:

  • ·biegunka
  • ·zaburzenia hormonalne
  • ·wymioty
  • ·niedożywienie

 

Zwiększenie kwasowości organizmu zwiększa ryzyko zachorowania na:

  • ·zaburzenia odporności
  • ·choroby serca
  • ·cukrzycę
  • ·choroby onkologiczne

 

 

 

Rola odpowiedniego odżywiania

Stosunek produktów zasadowych do produktów kwasowych powinien wynosić 80% do 20%. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu (odżywianiu zasadowemu) zmniejszamy ryzyko zachorowań oraz stwarzamy w organizmie środowisko przyjazne dla mikroorganizmów sprzyjających naszemu zdrowiu. Wpływa to na nasz stan zdrowia, na samopoczucie oraz na odporność naszego organizmu.

 

 

Produkty wysoko zasadotwórcze – pH 9,0 – 8,1:

Warzywa : bakłażan, dynia, cukinia, ogórki, sałaty, szpinak, rzodkiewka

Owoce : kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki

 

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:

Warzywa : buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, fasolka szparagowa

Owoce : banan, mandarynka, brzoskwinia, pomarańcza, cytryna, malina, truskawka

 

 

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7.0:

Warzywa : kalafior, cebula, kiełki pszenicy i orkiszu

Owoce : śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie

 

 

Produkty wysoko kwasotwórcze –  pH 5,9 – 5,0:

  • ·mięso i wędliny
  • ·cukier, sól
  • ·kawa, czarna herbata
  • ·biały ryż, biała mąka i produkty pszenne
  • ·czekolada

 

 

Produkty średnio kwasotwórcze – pH 6,9 – 6,0:

  • ·ryby
  • ·jaja
  • ·orzeszki ziemne
  • ·makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty

 

 

Produkty nisko kwasotwórcze – pH do 7,0:

  • ·twaróg
  • ·otręby
  • ·orzechy laskowe oraz nerkowca
  • ·pełnoziarniste produkty orkiszowe\
  • ·kasza gryczana

 

 

Rafał Grad

 

 

 

 

 

 

Jeśli chcesz poznać więcej informacji na temat zdrowego trybu życia, właściwego odżywiania i dobrze dobranej diety czytaj regularnie portal www.bodyinfo.pl

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry