Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach

Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach

Składniki:

pół puszki czerwonej fasoli
kilka ząbków czosnku
korzeń pietruszki
1 pomidor
2 łyżki soczewicy czerwonej
1/2 opakowania ryżu brązowego (1/2 woreczka – 50 g)
1 łyżka oleju lnianego
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, kurkuma/ curry

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno pietruszkę, pomidor parzymy i obieramy ze skórki, także go kroimy, siekamy drobno czosnek i soczewicę, a następnie gotujemy to w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy przez 25 minut.

Do tak powstałego sosu (ma stać się dość gęsty) dodajemy odcedzoną, przepłukaną zimną wodą fasolę, ugotowany ryż i pieprz.

Jeszcze chwilę podgrzewamy to mieszając.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i olej lniany.

Czas przygotowania:

15-30 minut

Smacznego!

Dodaj komentarz

Do góry