
Składniki:
pół puszki czerwonej fasoli
kilka ząbków czosnku
korzeń pietruszki
1 pomidor
2 łyżki soczewicy czerwonej
1/2 opakowania ryżu brązowego (1/2 woreczka – 50 g)
1 łyżka oleju lnianego
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, kurkuma/ curry
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno pietruszkę, pomidor parzymy i obieramy ze skórki, także go kroimy, siekamy drobno czosnek i soczewicę, a następnie gotujemy to w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy przez 25 minut.
Do tak powstałego sosu (ma stać się dość gęsty) dodajemy odcedzoną, przepłukaną zimną wodą fasolę, ugotowany ryż i pieprz.
Jeszcze chwilę podgrzewamy to mieszając.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i olej lniany.
Czas przygotowania:
15-30 minut
Smacznego!
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!