Jesteś tutaj
Dom > Nowości > SAJGONKI Z SOSEM SŁODKO KWAŚNYM

SAJGONKI Z SOSEM SŁODKO KWAŚNYM

SAJGONKI Z SOSEM SŁODKO KWAŚNYM

Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso, przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku i kontynuować smażenie. Na koniec dodać koncentrat i w razie potrzeby doprawić.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z informacją podaną na opakowaniu.
Papier ryżowy zamoczyć na kilka sekund w ciepłej wodzie, dodać łyżkę farszu i trochę makaronu ryżowego, zawinąć. Sajgonki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lekko przesmarowanym oliwą.

Piec w 200 stopniach do złotego koloru. Podawać z sosem.

Składniki na sos
1 szklanka wody
1 łyżka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
3 duże ząbki czosnku
szczypta soli

Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy wodę, ocet, ksylitol, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, mieszamy, zagotowujemy, zalewamy sos mąką wymieszana z wodą (ok. 30 ml), gotujemy aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę, Następnie dodajemy marchew, paprykę i pieczarki, smażymy do miękkości warzyw. Kurczaka smażymy na osobnej patelni, następnie dodajemy do warzyw. Na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym i doprawiamy do smaku ostrą/słodką papryką, pieprzem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry