
🍰SERNIK NA DAKTYLOWO-OWSIANYM SPODZIE
🍰
➡️Składniki:
✅Spód:
-Płatki owsiane: 80 g
-Mąka owsiana: 90 g
-Daktyle: 120 g
-Olej kokosowy: 15 g
✅Masa serowa:
-1 kg sera ,,w kubełku”
*Tutaj uwaga: wybieramy ser o dobrym składzie. Takie sery nie zawsze składają się z samego twarogu. Najlepiej wybierać produkty bez dodatków: czyli mleko, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka. Jeśli macie możliwość najlepszym rozwiązaniem jest zmielenie twarogu w domu
-1 jajko
-10 łyżek erytrytolu
-1 budyń waniliowy bez dodatku cukru (skład: skrobia(ziemniaczana, kukurydziana), aromat, barwniki (kurkumina, karoteny)).
➡️Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10-15 min. Po tym czasie odlewamy wodę (do kubeczka) i daktyle blendujemy na gładko, mieszamy z mąką, płatkami, rozpuszczonym olejem kokosowym, dodajemy 2-3 łyżki wody z daktyli. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem daktylowo-owsianym.
Do twarogu dodajemy jajko, erytrytol i całość miksujemy, dodajemy budyń i ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy na spód.
✅Pieczenie:
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st i pieczemy 40 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 20 min. Jeśli góra ciasta zacznie się przypiekać, przykrywamy nasze ciasto folią aluminiową.
Smacznego 😋
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!