Jesteś tutaj
Dom > Zdrowie > Skwalen- co to takiego?

Skwalen- co to takiego?

Dowiedz się wiecej

Duża zawartość skwalenu w wątrobie rekina zwłaszcza u gatunków głębinowych umożliwia rybom życie na znacznych głębokościach, gdzie nie dociera światło, panuje niska temperatura i woda zawiera bardzo mało tlenu.

Gdzie można go znaleźć i jak działa?

Skwalen znaleźć można nie tylko w wątrobie niektórych gatunków rekinów, ale również w nasionach amarantusa, oliwkach i niektórych palmach. Substancja ta ma wpływ na układ immunologiczny człowieka. Pomaga w produkcji przeciwciał i zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe. Usprawnia przekazywanie informacji między komórkami oraz poprawia elastyczność skóry. Niedobór skwalenu prowadzi między innymi do niepłodności u kobiet.

Ważna substancja

Skwalen spełnia wiele ważnych funkcji w przyrodzie. Potrzebny jest również w organizmie ludzkim. Posiada właściwości antybakteryjne, antykancerogenne, odżywcze i regenerujące, wspomagające pracę wątroby i trzustki. Do unikalnych cech skwalenu należy zaliczyć zdolność wiązania tlenu z wody i dostarczania go do komórek, zapewniając im w ten sposób długowieczność.

Najwyższy poziom skwalenu we krwi posiadają nowo narodzone dzieci. Począwszy od 30-40 lat poziom skwalenu zaczyna drastycznie spadać, dlatego zaleca się jego suplementowanie.

Dzienna ilość spożycia

Dzienna ilość spożywanego skwalenu może wynosić od ok. 30 mg do 200 mg, a nawet do 1000 mg u osób mieszkających w krajach śródziemnomorskich, które zjadają znaczące ilości oliwy z oliwek. Skwalen spożywany wraz z jedzeniem jest absorbowany przez organizm w 60-85% przyjętej dawki i dzielony pomiędzy poszczególne tkanki. Za minimalną ilość skwalenu, jaką powinno się przyjmować, uważa się 11 mg dziennie. Dawki od 2000 do 5000 mg skwalenu na dzień uważa się za lecznicze w zwalczaniu nowotworów. Dawki do 500 mg na dzień działają korzystnie, regulując poziom cholesterolu zgromadzonego w organizmie. Zwiększają tym samym ilość pozytywnego HDL-cholesterolu i redukują poziom LDL-cholesterolu.

Skwalen czy skwalan? – kosmetyk

Szczególnie ważną rolę w kosmetyce odgrywa zredukowana forma skwalenu – skwalan. Jest naturalnym środkiem zmiękczającym skórę, który nadaje jej elastyczność. Używa się go powszechnie w produktach odmładzających skórę i kremach nawilżających. Poprawia wilgotność skóry, redukuje wolne rodniki formujące się na jej powierzchni i tym samym ogranicza procesy starzenia. Stymuluje lepszą cyrkulację krwi, odżywia skórę, równoważy metabolizm w obrębie skóry oraz pozwala zachować równowagę we wszystkich jej warstwach. Położony na skórę zapewnia jej znaczną ochronę przed oparzeniami słonecznymi z powodu silnego pochłaniania promieni. Może pomóc także w redukowaniu tworzenia się blizn.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry