Zapotrzebowanie na magnez można łatwo pokryć

Chociaż w rozmaitych opracowaniach marketingowych często kryje się sugestia, że w dzisiejszych czasach pokrycie zapotrzebowania na magnez jest niemal niemożliwe bez suplementów, to sytuacja w rzeczywistości wygląda inaczej. Tak naprawdę bazując jedynie na konwencjonalnej, nisko przetworzonej żywności można śmiało dostarczyć nawet 200% rekomendowanej dziennej dawki tego pierwiastka, które mieszczą się w przedziale od 310 do 420mg w przypadku osób dorosłych.

Najlepsze źródła magnezu to…

Cennym źródłem magnezu są m.in. migdały (270mg w 100g), pestki dyni (168mg w 100g), orzechy włoskie (100mg w 100g), pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak kasza gryczana (218mg w 100g), ryż brązowy  i kasza jaglana (110 i 100mg w 100g), a także kakao (420mg w 100g), siemię lniane (291mg w 100g), sezam 377mg w 100g). Sporych ilości tego pierwiastka dostarczają również owoce i warzywa oraz wysoko zmineralizowane wody pitne.

Niedobory magnezu dotyczą najczęściej…

Niedobory magnezu mogą stanowić istotny problem w przypadku niewłaściwie prowadzonej cukrzycy, w chorobach którym towarzyszą wymioty i/lub biegunki, a także przy stosowaniu leków diuretycznych. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez dotyczyć może osoby stosujące silne substancje pobudzające, a także aktywnych fizycznie sportowców obciążonych dużym wysiłkiem.

Umiarkowane picie kawy nie zwiększa strat magnezu

Regularne, umiarkowane spożycie kawy (1 – 3 filiżanki w ciągu dnia) i innych napojów kofeinowych nie musi wiązać się ze zwiększoną utratą magnezu, tak przynajmniej sugerują wyniki badań. Nadmierna konsumpcja kofeiny może jednak okazać się w tym względzie niekorzystna, dlatego warto zachować zdrowy rozsądek.

Magnez poprawia jakość snu

Jeśli masz problemy z zasypianiem, często budzisz się w nocy, a rano wstajesz niewyspany, możesz spróbować przyjąć dodatkową porcję magnezu przed snem w ilości 200 – 300mg. Nie tylko relacje praktyków, ale również badania naukowe wskazują, że taki zabieg może być korzystny, a pozytywny efekt nierzadko obserwowany już po pierwszej dawce.

Formy nieorganiczne a chelaty

Dzięki intensywnym zabiegom marketingowym wiele osób uwierzyło, że jedynymi przyswajalnymi formami magnezu są związki chelatowane. W rzeczywistości również inne sole organiczne tego pierwiastka, jak i nawet nieorganiczne jego formy mogą wchłaniać się całkiem przyzwoicie, co z resztą pokazują niezależne badania. Tak więc śmiało można sięgać po tańsze preparaty magnezowe. Jedyna formą magnezu niewartą uwagi jest tlenek, którego przyswajalność wg niektórych źródeł może wynosić zaledwie 4%.

 

Profesjonalny trening i dieta dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb – www.profi-dieta.pl