Jesteś tutaj
Dom > Nowości > TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM ???

Spód:
-220 g mąki pełnoziarnistej
-100 g masła klarowanego
-1 żółtko
-szczypta soli

Wsad:
-450 g mrożonego szpinaki
-300 g piersi z kurczaka
-1 mała cebula
-2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz
-150 g jogurtu naturalnego
-1 całe jajko
-1 białko (które pozostało ze wsadu)
-50 g fety

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, szatkując, aż do połączenia się składników. Z ciasta lepimy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce ok 15-30 min. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i smażymy. Szpinak przekładamy na patelnie i smażymy do odparowania wody. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Pod koniec wrzucamy usmażonego kurczaka.

Jogurt mieszamy z jajkiem, czosnkiem, solą, pieprzem i dokładnie blendujemy.

Na podpieczony spód wykładamy szpinak, a następnie wlewamy jogurt. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach.

Tarta smakuje świetnie na zimno i na ciepło

Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry