Jeste艣 tutaj
Dom > Nowo艣ci > TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

TARTA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 馃構馃構馃構

Sp贸d:
-220 g m膮ki pe艂noziarnistej
-100 g mas艂a klarowanego
-1 偶贸艂tko
-szczypta soli

Wsad:
-450 g mro偶onego szpinaki
-300 g piersi z kurczaka
-1 ma艂a cebula
-2-3 z膮bki czosnku, s贸l, pieprz
-150 g jogurtu naturalnego
-1 ca艂e jajko
-1 bia艂ko (kt贸re pozosta艂o ze wsadu)
-50 g fety

Spos贸b przygotowania:

Na stolnic臋 wysypujemy m膮k臋, na ni膮 wyk艂adamy pokrojone w kostk臋 mas艂o i 偶贸艂tko. Nast臋pnie 艂膮czymy sk艂adniki za pomoc膮 no偶a, szatkuj膮c, a偶 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Z ciasta lepimy kul臋, owijamy w foli臋 aluminiow膮 i wk艂adamy do lod贸wki. Ciasto powinno sp臋dzi膰 w lod贸wce ok 15-30 min. Ciastem wy艂o偶y膰 dno i boki formy. Sp贸d dziurkujemy widelcem, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.

Kurczaka kroimy w drobn膮 kostk臋, przyprawiamy i sma偶ymy. Szpinak przek艂adamy na patelnie i sma偶ymy do odparowania wody. Dodajemy drobno pokrojon膮 cebul臋, przyprawiamy czosnkiem, sol膮 i pieprzem. Pod koniec wrzucamy usma偶onego kurczaka.

Jogurt mieszamy z jajkiem, czosnkiem, sol膮, pieprzem i dok艂adnie blendujemy.

Na podpieczony sp贸d wyk艂adamy szpinak, a nast臋pnie wlewamy jogurt. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach.

Tarta smakuje 艣wietnie na zimno i na ciep艂o

Smacznego

Dodaj komentarz

B膮d藕 pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do g贸ry