Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Tłuszcze. Dlaczego nie szkodzą diecie redukcyjnej?

Tłuszcze. Dlaczego nie szkodzą diecie redukcyjnej?

Tłuszcze (lipidy) są transporterami witamin i minerałów w naszym organizmie. Stabilizują narządy wewnętrzne i chronią je przed urazami typu mechanicznego. Ponadto pomagają nam utrzymać równowagę termiczną. Pojęcie: tłuszcze i pojęcie: tkanka tłuszczowa często są ze sobą kojarzone, czasem wręcz mylone. Nie powinno się ich jednak mylić! Jeśli ktoś stosuje  dietę redukcyjną, może ograniczyć ilość spożywanych tłuszczy, nie powinien jednak ich
z diety eliminować. Wszystko musi być odpowiednio wyważone. Większość ludzi chcących zrzucić zbędne kilogramy boi się tłuszczu, gdyż nie jest świadoma tego, że za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiada w rzeczywistości dodatni bilans energetyczny. Należy pamiętać, że tyjemy w niepożądany sposób głównie dlatego, że spożywamy węglowodany, czasem w nadmiernych ilościach. Ten składnik pokarmowy jest w organizmie rozbijany do najprostszych postaci, czyli glukozy. W komórkach mięśniowych jej nadwyżka ulega przemianie w postać aktywną glicerolu. Glicerol jest głównym składnikiem tak zwanych glicerydów kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczów zapasowych naszego organizmu. Tak więc za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiedzialny jest nadmiar węglowodanów. Same zaś tłuszcze pełnią ważną rolę w organizmie i nie wolno z nich w diecie rezygnować.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry