
Tłuszcze nasycone to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, których większość ludzi tak bardzo unika ze względu na obawę przed odkładającą się tkanką tłuszczową. Otóż prawda wyglada zupełnie inaczej tłuszcze same w sobie nie stanowią żadnego zagrożenia. Największym czynnikiem wpływającym na odkładanie się tkanki tłuszczowej są WĘGLOWODANY ! To one powodują skoki insuliny w naszym organizmie co powoduje znakomite środowisko do odkładania tłuszczu przez organizm. Pamiętajcie, że najgorszym narkotykiem świata jest CUKIER !
Kwasy tłuszczowe nasycone występują w takich produktach jak :
– tłuste mięsa np wołowina, wieprzowina, gęsina
– masło, smalec
– śmietana, sery
– jaja
– olej kokosowy
Nasycone kwasy tłuszczowe spozywane w nadmiarze mogą mieć wpływ na podniesienie cholesterolu, ALE podnoszą one nie tylko zły cholesterol LDL ale również ten dobry HDL.
Co zatem zrobić jeżeli chcemy korzystać z nasyconych tłuszczy jako doskonałego źródła energii ale nie chcemy wzrostu złego cholesterolu ? Wystarczy dodać do diety kwasy omega-3 pochodzące z tłustych ryb.
Odpowiedź jest prosta to nie nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu, a złe proporcje kwasów tłuszczowych w diecie oraz brak tłustych ryb.
Autor artykułu :
Rafał Grad – dietetyk, trener oraz czynny kulturysta
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!