Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Tłuszcze – rola i podział

Tłuszcze – rola i podział

Tłuszcze stanowią najbardziej wydajny i skoncentrowany materiał genetyczny w ludzkim organizmie. Posiadają tę przewagę nad glikogenem, że są lżejsze i nie wiążą wody. Według obliczeń zastąpienie odłożonego tłuszczu glikogenem zwiększyłoby masę zapasów energii ośmiokrotnie. Z jednego grama tłuszczu organizm ludzki uzyskuje około 9kcal. Tłuszcze są także głównym zródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (tj. witamina A, D, E i K).  Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie hormonów tkankowych.

Tłuszcze dzielą się na:
– roślinne;
– zwierzęce.

Kwasy tłuszczowe i ich zródła:
– nasycone (krótko, średnio i długo – łańcuchowe) – masło, olej kokosowy, boczek, smalec. W dużej mierze zawierają puste kalorie;
– jednonienasycone (omega 9) – oliwki, olej rzepakowy, orzechy pistacjowe, orzechy laskowe, migdały, olej rzepakowy, awokado. Tych tłuszczy w Naszej diecie powinno być najwięcej;
– wielonienasycone (omega 3 i 6) – olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej lniany, tłuste ryby morskie np. łosoś, makrela, orzechy włoskie, sezam.

Kwasy tłuszczowe egzogenne (nie produkowane przez ludzki organizm):
– NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowią grupę tzw. witamin F
– szereg omega 6 – w kilku pracach badawczych stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe oraz spowalnianie starzenia się komórek;
– szereg omega 3 –  grupa wielonienasyconych kw. tłuszczowych, które naturalnie występują przede wszystkim w rybim oleju.

Kwasy omega 3 mogą być rownież szeroko stosowane w suplementacji sportowej. Poprawiają wydolność tlenową, wpływają na wzrost siły i masy mieśniowej. Mają istotne znaczenie podczas redukcji tkanki tłuszczowej oraz działają prozdrowotnie (stanowią około 60% kory mózgowej).

Poruszając temat tłuszczy nie można przejść obojętnie obok cholesterolu. Jest on substancją lipidową i tak jak kwasy tłuszczowe może pochodzić z pożywienia lub może być syntezowany. Organizm zdrowego 70kg mężczyzny z pokarmu jest w stanie wchłonąć do 0,5g cholesterolu dziennie, niezależnie od tego ile go spożyje. Co więcej wewnętrzna synteza tego związku kształtuje się na poziomie 1g, co daje łącznie 1,5g cholesterolu!.

Trener personalny: Sebastian Strokosz

Dodaj komentarz

Do góry