Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Trójglicerydy a wytrzymałość

Trójglicerydy a wytrzymałość

Trójglicerydy o średnim łańcuchu nazywane są optymizatorami żywieniowymi. Podobnie jak tłuszcze dostarczają dużo energii przy stosunkowo małej objętości. Są również bardzo szybko wchłaniane i wykorzystywana. Zmniejszają ilość tłuszczu w organizmie, poprawiają metabolizm węglowodanów i białek, zwiększają wchłanianie istotnych minerałów oraz ograniczają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Naukowcy odkryli, że stosowanie diety bogatej w trójgliceryny o średnim łańcuchu (6 gram dziennie przez okres dwóch tygodni) może zwiększyć wytrzymałość. Przeprowadzone badanie polegało na przeprowadzeniu treningu, który obejmował czterdziestominutowe ćwiczenia na rowerze stacjonarnym przy 60% maksymalnego obciążenia. Po nich następowały ćwiczenia, których celem było doprowadzenie do stanu wyczerpania przy 80% maksymalnego obciążenia. Poziom mleczanu we krwi oraz odczuwanie wysiłku były znacznie niższe u osób wykonujących ćwiczenia po uprzednim stosowaniu diety bogatej w trójgliceryny o średnim łańcuchu.  

Glicerydy to ograniczone związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estery gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub mogą też być magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry