Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Vitargo – najlepsze węglowodany dla sportowców

Vitargo – najlepsze węglowodany dla sportowców

Vitargo są to wysokiej jakości węglowodany pozyskiwane ze skrobi kukurydzianej. Największymi zaletami tego produktu są szybkie tempo wchłaniania i odbudowy glikogenu mięśniowego oraz duży ciężar molekularny i niska osmolalność.

Szybkie tempo wchłaniania i odbudowy glikogenu mięśniowego ma niezmiernie ważny wpływ dla sportowców.

Badania :
       W Sztokholmie w Instytucie Karolinskim przeprowadzono badania dotyczące Vitargo. W badaniu wzielo 14 zdrowych i wytrenowanych sportowców w wieku 21-33 lata. Osoby te zgłosiły się na dwie sesje badań, o godzinie 8 rano, po normalnym śniadaniu, badani wykonywali ćwiczenia szybkościowe i wytrzymałościowe (bieg i jazda na rowerze) do wyczerpania zasobów energii. Pięć minut po zakończeniu wysiłku pobrano im próbki mięśni z uda.

Kolejną częścią badania było spożycie napoju, który zawierał w swoim składzie węglowodany proste o niskiej masie cząsteczkowej, w drugim dniu natomiast został im podane węglowodany Vitargo o 100 razy wyższej masie cząsteczkowej. Każdy napój zawierał 75g węglowodanów, rozpuszczonych w 500ml wody. Badani spożywali taki napój po 30,60 i 90 minutach tak aby łączna suma wynosiła 300g węglowodanów w obu dniach. Próbki mięśni były pobierane jeszcze 2 i 4 godziny po przyjęciu pierwszego napoju z węglowodanami.

Wyniki badania były następujące, Vitargo uzupełnia glikogen 70% szybciej niż węglowodany proste w okresie 2 godzin po zakończeniu treningu. Po czterech godzinach nie zauważono różnicy w tempie uzupełniania glikogenu między dwoma węglowodanami.

Uzupełnienie glikogenu mięśniowego jest bardzo ważne wśród sportowców. Najlepszą do tego porą jest pora bezpośrednio po treningu. Vitargo jest wtedy niezastąpione ponieważ gromadzi glikogen  70% szybciej niż inne węglowodany.

      Kolejną bardzo istotną zaletą Vitargo jest szybkie opuszczania żołądka. Również  zostało to udowodnione badaniami.

W badaniu tym wzięło udział sześciu zdrowych mężczyzn, podano im porcję węglowodanów o niskiej masie cząsteczkowiej, po kilku godzinach sprawdzono zawartość ich żołądka. W kolejnej części badania  węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej zostały zastąpione Vitargo.

Wyniki badania pokazały, że Vitargo opuszcza żołądek 80% szybciej w ciągu pierwszych 10 minut. Dodatkowo połowa Vitargo opuściła żołądek, przechodząc do jelit, napój zawierający glukozę opuścił żołądek tylko w 20% w takim samym czasie.

Poniżej tabela pokazująca masę molekularną wybranych węglowodanów.  

Źródło węglowodanów Masa molekularna
Vitargo    500 000 – 700 000
Maltodekstryna 1 000 – 10 000
Syrop skrobi 250 – 1 000
Dekstroza 180

Tempo opuszczania żołądka przez Vitargo, ma ogromny wpływ na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia bólów brzucha czy efektu ociężałości.

Dodatkowym atutem jest to, że Vitargo ma dużo niższą osmolarność w porównaniu do zwykłych produktów węglowodanowych, dzięki temu możemy robić dużo bardziej skoncentrowane napoje niż np z carbo bez obaw o bóle brzucha.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry